Tahir Karaman

Tarsus Devlet Hastanesi acil girişi önünde bir basın açıklaması düzenleyen sağlık emekçileri, “Sağlık çalışanlarının aylardır dile getirdiği vergide adalet talebi için destek bekliyoruz,” ifadesini kullandı.

Eğitim sendikalarından ÖMK'ya itiraz Eğitim sendikalarından ÖMK'ya itiraz

 Açıklamaya Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen katıldı. Basın açıklamasını Hekim Birliği Sendikası Tarsus Devlet Hastanesi Temsilcisi Uzm. Dr. Elvan Endoğru Rişvanoğlu okudu.

TBMM YENİ YASAMA YILINDA VERGİDE ADALETİ SAĞLAMALI”

TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni vergi paketlerinin gündeme geleceğine dair açıklamalara dikkat çeken Rişvanoğlu, "Bu duruma seyirci kalmayın! Halkın dayanacak hali kalmadı," diyerek TBMM’deki 15 partiye mensup 593 milletvekiline çağrıda bulundu. "Bu yoksulluğun toplumumuzda yaratacağı sağlıksızlıktan hepimiz sorumluyuz. Çabalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz," dedi.

Sağlık çalışanlarının 30 haftadır sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istemeye devam ettiğini belirten Rişvanoğlu, “TBMM’nin yeni yasama dönemine başlamasıyla birlikte milletvekillerinden gelirde ve vergide adalet için çaba göstermelerini ve yasal düzenlemeler yaparak çalışanların vergi oranlarının düşürülmesini bekliyoruz. Yoksulluk giderilmeden toplum sağlıklı olamaz. Yoksulluğa karşı mücadele, mesleki sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.

"ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN YAPILAN HAKSIZ ÖDEMELERE İTİRAZ EDİYORUZ!"

Rişvanoğlu, Sayıştay’ın 2023 yılı denetim raporuna atıfta bulunarak, şehir hastanelerini yapan şirketlerin dövizle kira bedeli aldığını ve tamamlamadıkları inşaat alanları ya da sunmadıkları hizmetler için de kira ve hizmet bedellerinin ödendiğini belirtti. Sayıştay’ın raporunda yer alan 27 maddede belirtilen usulsüzlükler ve halktan toplanan vergilerle yapılan ödemelere dikkat çekerek, "Bu duruma itiraz ediyoruz," dedi.

"ÇALIŞANLAR FAKİRLEŞİYOR. KREDİLİ MEVDUAT BORÇLARI REKOR KIRIYOR!"

Sermayeden muafiyetler, teşvikler ve aflar altında yapılan düzenlemelerin, çalışanlardan alınan vergilerle elde edilen gelirlerin yurtdışı ve yurtiçi rantiyelere yüksek faizle aktarılmasıyla sonuçlandığını vurgulayan Rişvanoğlu, “Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları kredili mevduat hesaplarından çektikleri nakit miktarının son bir yılda %142,3 artarak 315 milyar TL'ye ulaştığı açıklandı. Borçlarını ödeyemeyenlerin bankalarca takibe alınan KMH borcunun ise %175 artışla 7,7 milyar TL’ye çıktı. Halk, her geçen gün azalan gelirine karşı yüksek vergiler ödemekte zorlanıyor. Çalışanın gelirini azaltıp vergisini artıran Orta Vadeli Program (OVP) geri çekilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Tahir KARAMAN