Her yıl, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren grip vakaları, bu yıl salgınla birlikte daha da önemli hale geldi. Uzmanlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın ve bu hastalıkları atlatmanın yolları konusunda önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Gripten Korunma Yöntemleri:
Gripten Korunma Yolları arasında en önemli yöntem el hijyenidir. Havalar soğudukça grip ve enfeksiyon vakaları her yıl artış göstermektedir. Bu salgınlarda kendinizi korumak amacıyla ellerin hijyenini sağlamak için elleri sık sık sabun ve suyla yıkanması gerekmektedir. Ayrıca dışarıdan eve gelindiğinde, yemekten önce ve sonra, tuvaletten çıktıktan sonra el yıkamanın hijyen açısından ihmal edilmemesi gerekir.
İkincil olarak Bağışıklık sistemi salgın zamanlarında kurtarıcı olabiliyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmek ve düzenli uyku, egzersiz bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve direncin artmasında yardımcı olan etkilerdir. Taze meyve ve sebze tüketiminin de hem hastalıklardan korunma amaçlı bağışıklığı güçlendirmede hem de iyileşme sürecinin hızlı tamamlanmasında önemli rolü vardır.
Bunların yanı sıra maske kullanmakta salgınlardan korunmanızda işe yarayan önemli bir eylemdir. Kalabalık ortamlarda ve toplu taşıma kullanırken maske takmak, hava yolu ile bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı korur.
- Uzmanlar öneriyor: "Salgınına karşı doğal korunma yöntemleri, vücudu güçlendirmek ve bağışıklık sistemini desteklemek açısından oldukça önemli. Hastalık ciddi bir boyuta ulaşmadığı durumda evde doğal yöntemlerle tedavi vücut direnci ve bağışıklık için büyük önem arz ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve besleyici bir yeme alışkanlığı gerekiyor. Sebze, meyve, kuru yemişler, balık gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, vücudun direncini artırıyor. Aynı zamanda adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarının düzenli olarak içilmesi, antioksidanlar ve vitaminlerle vücudu destekliyor ve aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz bölgesinde rahatlama yapıyor."
Grip Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Grip, genellikle yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk ile kendini gösterir. Eğer bu belirtilerin hepsi görülüyorsa hastalığı hızlıca atlatmak ve sağlığı geri kazanmak için yapılması gerekenler:
- Bol Sıvı Tüketilmesi gerekir. Enfeksiyon sırasında vücudun sıvı ihtiyacı artar. Buna yönelik bol su içmek ve sıvı alımını artırmak hastalığın hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
- İstirahat etmek, vücudun iyileşmesi ve toparlayabilmesi için gereklidir. Hastalık sırasında vücudu dinlenmek sağlıklı iyileşme açısından şarttır. Dolayısıyla yeterli uyku düzeyi ve bolca dinlenmek tedavinin gerekliliklerindendir.
- Hastalıklarda dışardan takviye ve tedavi alınması gerekebilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler bu noktada devreye girmektedir. Ateş ve ağrılar için doktor tavsiyesiyle ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Enfeksiyon tüm bunlara rağmen geçmediyse hatta arttıysa mutlaka uzman desteği gerekir. Belirtiler şiddetlenirse veya 1 haftadan uzun sürerse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Grip, genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır, ancak özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve hamileler için risk oluşturabilir. Bu nedenle önlem almak ve erken müdahale etmek büyük önem taşır.