CHP Mersin İl Başkanlığı’ndan Öğretmenler Günü Mesajı: “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlanacak” CHP Mersin İl Başkanlığı’ndan Öğretmenler Günü Mesajı: “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlanacak”

Devrim Kartal

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe,  demokrasinin olmadığı yerde basın özgürlüğünün de olmayacağını ifade ederken; Mersin İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Vahap Şehitoğlu da “Ekonomik krizler, dolaylı engeller, sansürler yüzünden biz gazeteciler, artık kendi bayramımızı bile kutlayamıyoruz” dedi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe ve Mersin İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı A.Vahap Şehitoğlu, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının 116. yılı dolayısıyla İmece Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtladı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, basında ilk sansürün 1876 yılında uygulanmaya başlandığına değinerek, 24 Temmuz 1908 tarihinin sansür uygulamasının kaldırılmasının 116. Yıldönümü olduğunu ifade etti. Tepe, sansür uygulamasının her zaman basında yer aldığını söyleyerek “Ancak gazeteciler sansüre boyun eğmeyecektir” diye konuştu.  “Demokrasinin olmadığı yerde basın özgürlüğü yoktur. Özgür basın her zaman demokrasinin yapı taşı olmuştur” diyen Kaya Tepe, hukukun uygun işlemesinin şart olduğuna vurgu yaparak “Gazetecilerin özgür olmalarını savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“YEREL İNTERNET GAZETELERİ YAŞAM SAVAŞI VERMEKTEDİR!”

Mersin İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Vahap Şehitoğlu ise, resmi ilan almayan Mersin'deki internet gazetelerinin kapanmamak için direndiğini belirterek yerel yöneticilerden ve belediye başkanlarından destek istedi.
Şehitoğlu, Mersin’de resmi ilan alamayan internet gazetelerinin zor durumda olduğuna vurgu yaparak “Ekonomik krizler, dolaylı engeller, sansürler yüzünden biz gazeteciler, artık kendi bayramlarımızı bile kutlayamıyoruz” dedi. Yıllarca bayram olarak kutlanan 24 Temmuz’un artık bayram olma özelliğini yitirdiğini, dayanışma gününe dönüştüğünü söyleyen Şehitoğlu, “Basından sansürün kaldırılışının üzerinden 116 yıl geçmesine rağmen günümüze kadar yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem sansür sürekli hortlatılmıştır” dedi.
Şehitoğlu, “İnternet gazeteleri, özellikle Cumhuriyet Savcılığına müracaatları olan ve Maliye’ye kayıt yaptırarak resmileşen ancak ekonomik nedenlerle kadrolaşma imkanı olmadığı için Basın İlan Kurumundan yararlanamayan yada Basın İlan Kurumunun aracılık yaptığı, iki gazeteciyi kadrolu göstererek, Belediyelerden ikili ilişkilerle yetersiz reklam alanlar, tarihin en zor ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır.” sözlerine yer verdi. 
 İnternet gazetelerinin yok olma tehlikesinde olduğunu ve var olmakla yok olma arasında adeta bir yaşam savaşı verip kapanmamak için direndiklerini söyleyen Şehitoğlu, “Yerel internet gazetelerinin, işin mutfağından gelen, haber yazmasını bilen, geçmişinden bu yana gazetecilik sıfatı olan sahip ve çalışanları olarak, tüm belediye başkanlarından isteğimiz ve beklentimiz, resmi ilan almayan, internet gazetelerine sahip çıkmaları ve ekonomik anlamda desteklemeleridir" dedi.

Kaynak: Devrim Kartal