Genel

Saygı Öztürk Sordu: 'Bu Ayrımcılık Neden'

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerin beslenme, servis, hijyen sorunu tekrar gündeme geldi. Sözcü yazarı Saygı Öztürk, İzmir'deki bir imam hatip ortaokulunun ücretsiz yemek ve servis hizmeti sunduğu örneğini aktararak "İmam hatiplerde servis ve yemek ücretsiz, ya diğerleri" dedi.

Abone Ol

Okulların açılması ile birlikte öğrencilerin beslenme sorunu, servis ücretlerinin pahalılığı, okullardaki hijyen sorunlarına karşı veliler isyan ediyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle ailelerin çocuklarını okullara aç gönderdiğini hatırlatan Sözcü yazarı Saygı Öztürk, İzmir'deki bir imam hatip ortaokulunun ücretsiz yemek ve servis hizmeti sunduğu örneğin aktararak "İmam hatiplerde servis ve yemek ücretsiz, ya diğerleri?" diye sordu. 

Öztürk, Eski CHP Genel Yardımcısı Yıldırım Kaya'nın ise "Madem İmam Hatip okullarına kayıt yaptıran öğrencilere ücretsiz ulaşım ve yemek verilebiliyor, neden tüm okullardaki öğrencilere verilmiyor? İmam hatiplerde okuyan çocuklarla, diğer okullarda okuyan çocuklar arasındaki ayrım neden? Hepsi bizim çocuklarımız değil mi?" diye sorduğunu aktardı. 

Öztürk'ün yazısının ilgili kısmı şöyle:

"CHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve 27. Dönem Milletvekili Yıldırım Kaya, öğretmen kökenli ve de sendikacı olduğu için eğitim konularını sıkça gündeme getiriyor. Gönderdiği broşürde 'Sevgili öğrenciler, İzmir-Karaburun Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu sizleri bekliyor' deniliyor ve okulun, diğer okullardan farkı da şöyle ortaya konuluyordu:

Çağdaş ve hoşgörülü eğitim
En fazla 15 kişilik sınıflar
Ücretsiz ve kolay ulaşım
Tüm öğrencilere ücretsiz öğle yemeği
Sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler
Geziler. Başarılı öğrencilere ödüller
Akıllı tahta imkanı

Okulların bu şekilde olmasını hangi veli istemez? Ama tüm çabalara rağmen imam hatip ortaokulu ve liselerinde öğrenci sayısı sınırlı kalıyor. Özel okullarda bile sınıf mevcutları 20'nin özerinde olmasına rağmen, imam hatip ortaokulu ve lisesinde sınıf mevcutlarının 15 kişi olduğu belirtiliyor. Koşullar, özel okullardan daha iyi.

'Yemek koalisyonu' adı altında birçok kuruluş çaba gösterirken, ne Milli Eğitim Bakanlığı, ne de belediyeler okullarda yemek işine girmek istemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, hangi okullarda bu işe gireceğini belirlemiş, ücretsiz servisi de yemeği de öğrencilere veriyor. İsteriz ki bu yalnız imam hatip okullarında değil, diğer okullarda da olsun. Eğitimci, siyasetçi Yıldırım Kaya, bu durumu bize şöyle yorumladı:

'Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, İzmir-Karaburun Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu yöneticileri, okullarına kayıt yaptıran öğrencilerine ücretsiz ulaşım ve yemek verileceğini broşürlerle duyurdu. Madem İmam Hatip okullarına kayıt yaptıran öğrencilere ücretsiz ulaşım ve yemek verilebiliyor, neden tüm okullardaki öğrencilere verilmiyor? İmam hatiplerde okuyan çocuklarla, diğer okullarda okuyan çocuklar arasındaki ayrım neden? Hepsi bizim çocuklarımız değil mi?'

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenci sayısını artırmak için ücretsiz yemek ve servis uygulamasını başlattıklarını, buna rağmen öğrenci sayısı az olduğu için yemek ve servisten para alınmadığını söylediler.

Bir yandan öğrencilerin sabah kahvaltısı bile yapmadan okula gönderildiği, çocukların açlığını yatıştırmak için su içtiği belirtiliyor ve onlara yemek desteğinde bulunulmuyor, diğer yandan okul imam hatip olunca servis ve yemeğin parasız olduğu açıklanıyor. Bu ayırım yakışıyor mu?"