Leicester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar İngiltere'de 12'nci ve 19'uncu yüzyıllarda gömülmüş insanların kalıntılarını inceledi.

İncelemede, tütünün kemikler üzerindeki etkileri tespit edildi.

İSKELET YAPISI 

Çalışmada, tütünün Batı Avrupa'ya giriş yaptığı 500 yıl öncesinden insan iskelet yapısında sebep olduğu önemli değişikliklere değinildi.

Arkeologlar, bir iskeletin sigara içip içmeyen birine ait olup olmadığını anlamak için genellikle diş kanıtlarına başvurur ve pipo içiminin neden olduğu aşınma ya da lekeleri incelerlerdi. Dişler eksik olduğunda ya da korunamadığında bu yöntem çoğu zaman işe yaramazdı.

Leicester Üniversitesi araştırmacıları, sigara geçmişi bilinmeyenlerin ve bilinen tütün tüketicilerinin 323 kortikal kemik, yani kemiklere güç veren yoğun dış tabaka üzerinde inceleme gerçekleştirdi.

Araştırmacılar, kütle spektroskopisi kullanarak kemiklerin moleküler bileşimini analiz etti.
Sigara içenlerin kemiklerinin içmeyenlerden ayrılan 45 farklı moleküler özellik tesit edildi.

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmada şu ifadeler kullanıldı:

6 Ay Ömrü Kaldığı Söylendi, Antalya'da Sağlığına Kavuştu 6 Ay Ömrü Kaldığı Söylendi, Antalya'da Sağlığına Kavuştu

“Tütün tüketimi, insan kemiklerinde, tütün tüketimi bilinmeyen bireylerde kullanımını belirlemeye yetecek kadar belirgin bir metabolik kayıt bırakır. Arkeolojik insan iskeleti kalıntıları, tütün kullanımıyla ilişkili hastalıklar da dahil olmak üzere geçmiş patolojik ve sağlık koşullarını incelemek için kullanılabilecek doğrudan kanıt sağlama potansiyeline sahiptir.”

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Sarah Inskip, “Araştırmamız, geçmişte tütün kullanmış ve kullanmamış kişilerin kemiklerinin moleküler özelliklerinde önemli farklılıklar olduğunu gösteriyor. Bu bulgu, tütün kullanımının iskeletlerimizin yapısını etkilediğini göstermektedir. Devam etmekte olan araştırmamız bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığını anlamayı amaçlamaktadır; bu da tütün kullanımının neden belirli kas-iskelet sistemi ve diş rahatsızlıkları için bir risk faktörü olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

İNSAN SAĞLIĞI

Sigaranın akciğer, mesane ve boğaz kanserleri, inme ve koroner arter hastalığı gibi yumuşak dokular ve organlar üzerindeki zararlı etkileri iyi belgelenmiş olmasına rağmen, kemikler üzerindeki etkisi daha az araştırılmıştır. Sigara kullanımı, düşük kemik yoğunluğu, artan kırık riski ve periodontitis gibi kemikle ilgili sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Bu araştırma, yalnızca sigara içmenin tarihsel yaygınlığını aydınlatmakla kalmayıp, aynı zamanda tütünün insan sağlığı üzerindeki geniş ve kalıcı etkilerini vurgulamakta ve bu yaygın alışkanlığın iskelet üzerindeki sonuçlarına dair değerli bilgiler sunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi