Devrim KARTAL

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin Uzay Ajansı tarafından seçilen ve uzaya seyahat edecek ilk Türk astronot olarak tarihe geçen başarılı bir pilot. Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Mersin'de Zeytin Hasadı Başladı Mersin'de Zeytin Hasadı Başladı

Alper Gezeravcı Kimdir ?

2 Aralık 1979 tarihinde Mersin'in Silifke ilçesinde dünyaya geldi.

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak tarihe geçen başarılı bir pilottur. 2023 yılının son çeyreğinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalmak ve 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirmek üzere uzaya gidecek​​​​​​. Gezeravcı, Hava Harp Okulu'ndan elektronik mühendisi olarak mezun olmuş, daha sonra ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yapmıştır​​. F-16 pilotu olan Alper Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde önemli görevlere ve başarılara imza atmıştır.

Gezeravcı'nın ilgi alanları arasında tüplü dalış, yelkencilik, kampçılık, rafting, dağcılık ve binicilik yer almakta ve ileri düzey askeri eğitimi sayesinde hayatta kalma konusunda uzman bir isim olduğu belirtilmektedir​​. Ayrıca, Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında, Crew Dragon isimli uzay aracı ile seyahat edecek ve bu görev, ABD merkezli Axiom Space şirketi tarafından hayata geçirilecektir​.

TARİH BELLİ OLDU

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay seferinde fırlatmanın 18 Ocak 2024 saat 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceği açıklandı. 

Yaklaşık 14 gün sürmesi beklenen uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak.

Uzay aracı Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A'dan kalkacak. Oradan Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçacak. Görev tamamlandığında okyanusa düşecek.

13 farklı deney yapacak

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu.

Görev Armasında 100. Yıl ve Türk Devletleri vurgusu

Alper Gezeravcı’nın misyonda kullanacağı görev armasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı yanı sıra ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

Editör: Devrim Kartal