Devrim Kartal

Eğitim Dönemi Tasarrufu Getirdi Eğitim Dönemi Tasarrufu Getirdi

Dilruba Kayserilioğlu'nun bir sokak röportajında sarf ettiği ifadeler nedeniyle tutuklanması ve sonrasında tahliye edilmesi, Türkiye genelinde ifade özgürlüğü ve sokak röportajları üzerine geniş çaplı bir tartışma başlattı.

Sokakta görüş beyan etmenin tehlikeli olabileceğine dair endişe dalgası yaratılması, vatandaşların görüş beyan etmekten çekinmesine neden oldu. Bu olayın ardından yapılan bazı anketler ve sosyal medya yorumları, insanların sokak röportajlarına katılma konusunda daha temkinli davrandığını gösteriyor.

Frekans Araştırma Şirketi'nin Mersin de dahil olmak üzere 13 ilde gerçekleştirdiği bir anket, bu endişelerin ne kadar yaygın olduğunu ortaya koydu.

Frekans Araştırma Şirketi'nin Mersin ile birlilte gerçekleştirdiği ankette vatandaşlara, sokak röportajına katılma, kendilerine mikrofon uzatıldığında güncel, siyasi ve ekonomik konularda görüş beyan etme ile ilgili sorular yöneltildi.

Ankete katılanların yüzde 63'ü, sokak röportajlarında görüşlerini açıkça ifade etmekten çekindiğini belirtti. Özellikle eleştirel ifadeler kullanmaktan kaçındıklarını ifade eden katılımcılar, bu durumun temel nedeni olarak, sarf ettikleri sözler nedeniyle haklarında dava açılabileceği korkusunu gösterdi.

Kaynak: Devrim Kartal