Somali Büyükelçisi Fathuddin Ali Muhammed Ospite, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret ederek, ülkesindeki yatırım olanaklarını tanıttı ve Mersinli iş insanlarını işbirliğine davet etti. Somali Büyükelçisi Ospite, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile bir araya geldiği görüşmede, Somali’nin sunduğu işbirliği potansiyelini detaylı bir şekilde anlattı. Görüşmeye, Mersin Üniversitesi’nden Akademisyen Tunç Demirtaş, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ve MTSO Meclis Üyeleri de katıldı.
Büyükelçi Ospite, enerji, tarım, inşaat ve madencilik gibi sektörlerdeki geniş işbirliği imkanlarına dikkat çekti. Somali’nin Doğu Afrika Topluluğu üyesi olduğunu ve bu avantajla 8 ülkeden oluşan, yaklaşık 350 milyon nüfuslu bir pazara gümrük kolaylıklarıyla ulaşım imkanı sunduklarını belirtti.
"Karşılıklı Kazanma Anlayışına Dayalı İşbirliği"
Somali’nin geniş tarım arazilerine ve zengin su kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Ospite, domates üretimindeki bolluğa rağmen işlenmiş ürün üretimindeki eksikliklere dikkat çekti. Tropik meyve üretimindeki gücüne de değinen Büyükelçi, Türkiye’nin Amerika’dan ithal ettiği ürünlerin Somali’den daha uygun koşullarda temin edilebileceğini ifade etti.
Enerji sektöründe de büyük bir potansiyel barındırdıklarını söyleyen Ospite, Türkiye’den Oruç Reis gemisinin Somali’de yürüttüğü gaz ve petrol arama çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu belirtti. Ayrıca, yenilenebilir enerji alanında, özellikle ekvatora yakınlıkları sayesinde, Somali’nin önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Somali hükümetinin 3,5 milyar dolarlık yeni bir başkent inşa etmeye karar verdiğini hatırlatan Büyükelçi, inşaat sektöründe de yatırımcıları beklediklerini söyledi.
“Birlikte Çalışıp Birlikte Büyüyebiliriz”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise Somali ile Mersin arasında mevcut olan ticaretin artırılması gerektiğini belirtti. Bakliyat, tahıl ve eczacılık ürünleri alanında yapılan ticaretin çeşitlendirilebileceğini söyleyen Çakır, Somali’nin çevre ülkeleriyle birlikte sunduğu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Somalili öğrencilerin Türkiye’de eğitim gördüğünü hatırlatan Çakır, bu öğrencilerin, ticaret yapılması hedeflenen alanlarda eğitilerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayabileceğini dile getirdi. İletişimin yalnızca ticari değil, kültürel açıdan da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Sağlık, eğitim, ar-ge gibi alanlarda ortak çalışmalar yapabiliriz. Birlikte çalışıp, birlikte büyüyebiliriz” dedi.