Ahmet Sütcü

Kalp ve damar sağlığı, modern tıbbın en çok üzerinde durduğu konulardan biridir. Bu bağlamda, anjiyografi veya halk arasındaki yaygın adıyla "anjio", kalp damarlarının görüntülenmesi amacıyla yapılan önemli bir tıbbi işlem olarak öne çıkar. Peki, bu yaygın ancak bazen yanlış anlaşılan işlem hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte anjiyografi hakkında en sık sorulan 5 soru ve cevapları:

1. Anjiyo Tam Olarak Nedir?

Anjiyo, damarların içine ince bir tüp (kateter) yerleştirilerek yapılan bir görüntüleme testidir. Bu işlem, özellikle kalp damarlarını, daralmalarını veya tıkanıklıklarını belirlemek için kullanılır. Anjiyonun temel amacı, kalp sağlığı hakkında detaylı bilgiler edinmektir.

2. Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo işlemi genellikle kasık bölgesinden veya bilekten girilerek yapılır. İnce bir kateter damar içinde ilerletilir ve ilgili damara ulaştığında, özel bir boyar madde enjekte edilir. Bu boyar madde sayesinde damarların röntgen görüntüleri alınır ve herhangi bir sorun tespit edilirse müdahale edilebilir.

Mersin Valiliğinden 1 Mayıs İçin Hava Uyarısı Mersin Valiliğinden 1 Mayıs İçin Hava Uyarısı

3. Anjiyo Kimlere Yapılır?

Genellikle göğüs ağrısı çeken, kalp krizi geçiren veya kalp hastalığı riski taşıyan kişilere anjiyo yapılması önerilir. Ayrıca, stres testi gibi diğer kalp testlerinden şüpheli sonuçlar alan kişiler de bu işlem için aday olabilir.

Anjiyo Nedir 6641 1

Kaynak: İMECE GAZETESİ