www.imecegazetesi.com

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde yeşil alanların tasarımında yöreye uygun, iklim değişikliğine dayanıklı doğal bitki türlerinin kullanımını teşvik etmek amacıyla “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi”ni hayata geçiriyor. Proje, 81 ilde şehir peyzajı uygulamalarına yönelik önemli bir adım atmayı amaçlıyor.

İklime Uygun Doğal Bitkilerle Şehirleri Yeşillendirme

Sibirya Soğukları Türkiye'yi Etkisi Altına Alıyor, Mersin’de Sıcaklıklar Düşüyor Sibirya Soğukları Türkiye'yi Etkisi Altına Alıyor, Mersin’de Sıcaklıklar Düşüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

Proje kapsamında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere yönelik rehberler hazırlandı. Kalan 5 coğrafi bölgeye yönelik rehberler de bu yıl içinde tamamlanacak. Proje ile şehirler, egzotik bitkiler yerine kendi iklimine uygun, sürdürülebilir bitkilerle yeşillendirilecek.

Kent Peyzajında Sürdürülebilirlik ve Doğal Türlerin Önemi

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, projeyi “Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Rehber sayesinde kent peyzajı uygulamalarında şehirlerin iklim yapısına uymayan egzotik bitkiler yerine doğal bitkiler kullanılacak” şeklinde değerlendirdi. Bu rehber ile, şehirlerdeki yeşillendirme çalışmalarında doğal ve kurakçıl bitkilerin tercih edilmesi sağlanacak, sürdürülebilir ve dayanıklı peyzaj uygulamaları gerçekleştirilecek.

Türkiye, 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip. Bu rehberle, bu doğal zenginliklerin şehirlerde doğru bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı