CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin gelir-gider dengesi bozulduğu için zor koşullarda üretim yaptığını belirtti. Gürer, hayvancılığın en büyük maliyet kalemi olan yem fiyatlarındaki artışa karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

USK: Çiğ süt üretim maliyeti kasım’da arttı

USK verilerine göre, Kasım ayında çiğ süt üretim maliyeti litre başına 77 kuruş artış gösterdi. Gürer, süt inekçiliği yapan küçük aile tipi işletmelerin yeterli kooperatifleşme ve pazar oluşumu olmadığı için sütlerini sağım sonrası hemen satmak zorunda kaldığını söyledi. 

Gürer, "Çiğ süt toplayıcıları, sanayiciler adına süt alırken nakliye ve diğer masraflar için tavsiye edilen fiyatın altında süt alıp toplama merkezlerine taşıyor. Büyük işletmeler yem alımlarını yıllık bazda planlayarak maliyetlerini kontrol altına alabiliyor. Ancak küçük aile işletmeleri, yemlerini aylık bazda temin ettiği için fiyat artışlarından daha fazla etkileniyor. Bu durum küçük işletmelerin maliyetlerini artırırken gelirlerini azaltıyor ve sorunları büyütüyor" dedi.

"Üretici borçla ayakta duruyor"

Küçük aile tipi süt üreticilerinin artan maliyetlerle başa çıkamadığını belirten Gürer, yem, elektrik, mazot, ahır giderleri, veteriner masrafları ve işçilik gibi maliyetlerin sürekli arttığını, bunun da besicileri borç batağına sürüklediğini söyledi.

Gürer, "USK’nin tavsiye fiyatı 1 Ocak itibarıyla litre başına 17,15 TL olarak uygulanacak. Ancak bu fiyat üreticinin cebine girmeden, raflardaki süt ürünlerinin fiyatı şimdiden artmaya başladı. Üreten değil, işleyen kazanıyor. Tüketici ise artan fiyatlar nedeniyle istediği ürüne erişemiyor" diye konuştu.

Gürer ayrıca, tarım sektöründeki borçların Eylül ayında 757 milyar TL’den Ekim ayında 784 milyar TL’ye yükseldiğine dikkat çekerek, "Borçsuz besici, üretici, çiftçi neredeyse kalmadı" dedi.

Sektör yem fiyatları nedeniyle zorlanıyor

Süt üretimindeki en büyük sorunlardan birinin yem fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Gürer, bir büyükbaş hayvanın günde ortalama 10 kg yem tükettiğini ve hayvancılık giderlerinin yüzde 70’inin yem maliyetinden oluştuğunu ifade etti. 

Gürer "Yem fiyatlarının yüzde 50 sübvanse edilmesi gerekiyor. Böylece maliyetler düşürülür, raflardaki ürün fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçilir ve hem üretici hem de tüketici korunur" dedi.

Tarım politikaları eleştiriliyor

Muğla’da Nikah Masasına Oturan Başkanlar: Aras Ve Köksal Evlendi Muğla’da Nikah Masasına Oturan Başkanlar: Aras Ve Köksal Evlendi

Gürer, çiğ süt fiyatlarının gerçek maliyetlere göre düzenli olarak izlenmesi ve yem fiyatlarına destek verilmesinin sürdürülebilir bir üretim için kritik önemde olduğunu belirtti.

Ayrıca, ülkenin tarım politikalarının kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Gürer, küçük aile tipi süt üreticilerinin yalnız bırakılmaması ve kooperatifleşmenin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gürer, "Süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar, iktidarın yanlış tarım politikalarının bir sonucudur. Eğer üreticinin yanında durulmazsa, hayvancılıkta sorunlar giderek katlanacaktır" uyarısında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi