Taksiciler, uygulamanın kayıt dışı akaryakıt alımını engelleme açısından doğru bir adım olduğunu belirtirken, bu sistemin maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ticari araçların kayıt dışı akaryakıt alımlarını engellemeyi hedefleyen UTTS, 8 milyon aracın yıllık 713 milyar liralık akaryakıt tüketimini dijital olarak takip edecek. Ancak sistemi araçlarına entegre etmek zorunda olan taksici esnafı, artan maliyetlerden şikayetçi.
Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamayı doğru bulduklarını ancak ekonomik yüklerin esnafı zor durumda bıraktığını belirtti.
"Taksici Esnafı Zor Durumda"
Başkan Sarı, artan maliyetlerin ve akaryakıt zamlarının esnafı ciddi şekilde etkilediğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hayata geçireceği UTTS, kayıt dışı ile mücadelede yerinde ve güzel bir uygulama. Ancak bu sistem için gerekli cihazları araçlarına taktırmak zorunda olan esnafımız, ekonomik zorluklarla başa çıkmakta zorlanıyor. Devletimizden bu cihazların maliyetini karşılamasını bekliyoruz.” Ayrıca taksi ve diğer ticari araçlarda zorunlu hale getirilen kamera sistemlerinin de yüksek maliyetli olduğunu vurgulayan Sarı, bu giderlerin esnafı daha da çıkmaza soktuğunu söyledi.
"Kararı Destekliyoruz Ama Esnafa Destek Şart"
Taksici esnafının yükünün giderek arttığını ifade eden Sarı, hükümete seslenerek, “Şoför esnafı olarak yapılan uygulamalara saygı duyuyor ve destekliyoruz. Ancak bu sistemleri yaptıracak olan esnafımızın ekonomik durumu da göz önünde bulundurulmalı. Bu konuda hükümetimizden destek bekliyoruz” dedi.