DEO Cyber Security siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dünya tarihinin en büyük veri sızıntısı yaşandığını duyurdu. Verileri sızdırılan ülkeler arasında Türkiye de var.
Çahmutoğlu veri sızıntısı ile ilgili olarak, "Sosyal medya hesapları ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolaların değiştirilmesi şart. Sızdırılan verilerde Linkedin, X (Twitter) ve Telegram gibi uygulamaların verileri de var." dedi.
26 MİLYAR KİŞİSEL VERİ SIZDI
LinkedIn, X ve Adobe başta olmak üzere diğer binlerce kuruluştan 26 milyar kişisel verinin sızdırıldığı keşfedildi. Siber güvenlik yazılımı şirketi McAfee'ye göre, bu rakam bugüne kadarki en yüksek veri sızıntısı olarak ifade edilirken, şu ana kadar hiçbir grup, ihlal edilen bu devasa bilgi derlemesinin sorumluluğunu üstlenecek bir adım atmadı.
Yerli ve yabancı siber güvenlik şirketleri ve uzmanları, bu olay sonrası sosyal medya kullanıcılarına kullandığı şifreleri değiştirmesi tavsiyesinde bulunuyor. Sızıntının nasıl yapıldığının henüz net olarak bilinmiyor.
Ersin Çahmutoğlu, kullanıcılara, sosyal medya hesaplarındaki ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolalarını değiştirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Çahmutoğlu yaptığı paylaşımda, "Türkiye'de özellikle son zamanlarda artan sosyal medya hesaplarının hacklenmesi ve siber dolandırıcılık gibi suçlarda bu veri ihlalinin etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. Etkilendiğini düşünen herkesin parolalarını değiştirmesi ve 2FA, MFA gibi önlemleri alması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
GÜÇLÜ ŞİFRE NASIL OLUŞTURULUR
- Oluşturulan bir şifrenin güçlü olması için en azından küçük, büyük harf ve rakam gibi 3 farklı tipte karakterden oluşturulmalıdır. Özel karakter içeren şifreler kullanın. Örneğin “1%B3yZc_89k!” şifresini tahmin etmek veya denemeler yaparak kırmak 123456’ya göre aylar sürecektir.
- Güvenliiğiniz için şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştirin. Tüm platformlarda aynı şifreyi kullanmayın. Şifreleriniz ne kadar uzun ve karmaşık olursa o kadar güvende olursunuz.
- Bazı sistemler maksimum en fazla 6 ya da 8 karaktere izin verirken bazı sistemler 16 veya 32 karaktere kadar izin verebiliyor. Sistemin izin verdiği maksimum karakter sayısında şifre tercih edin.
- "İki faktörlü kimlik doğrulama" olarak da bilinen "2 Adımlı Doğrulama" ile, şifrenizin çalınması ihtimaline karşı hesabınıza artı bir güvenlik katmanı ekleyebilirsiniz.
GÜVENLİK ANAHTARI EDİNİN
- Benzersiz bir PIN ile kullanılan fiziksel bir cihaz olan güvenlik anahtarları fiziksel cihaza ve yalnızca sizin bildiğiniz bir cihaza sahip olmanız gerektiğinden, kullanıcı adı ve paroladan çok daha güçlü bir doğrulama yöntemi olarak kabul edilmektedir.