Bursa'da Kadın Müdür Yardımcısının Kapısını Kıran Müdür Açığa Alındı Bursa'da Kadın Müdür Yardımcısının Kapısını Kıran Müdür Açığa Alındı

9 Ağustos'ta, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, TİP, DEVA, Demokrat Parti ve Emek Partisi'nden oluşan muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararıyla ilgili olarak Meclis'in olağanüstü toplanması talebiyle TBMM Başkanlığı'na dilekçe sundu.

Bu talep, yeterli sayıda milletvekilinin imzasıyla desteklendiği için Meclis, bugün olağanüstü bir toplantı yapacak. Toplantıya, TBMM Genel Kurulu'nu yönetecek olan Bekir Bozdağ başkanlık edecek.

Muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi'nin "milletvekilliğinin düşürülmesine sebep olan Yargıtay kararı geçersizdir" şeklindeki kararının uygulanmasını talep ediyor.

Ancak, bu olağanüstü toplantı, Atalay'ın kesin olarak Meclis'e geri dönmesini sağlamayabilir. Bunun gerçekleşebilmesi için Anayasa Mahkemesi'nin kararının yeniden okunması ya da Atalay hakkında yeniden yargılama sonucunda infazın durdurulmasına karar verilmesi gerekiyor.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili olarak TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak alınan kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında Can Atalay hakkında kesin bir mahkumiyet kararı bulunmadığını, buna rağmen TBMM Genel Kurulu’nda bu kararın okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik bir durumun fiilen (de facto) oluşturulduğunu belirtti. Mahkeme, "Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilmesi mümkün değildir" ifadesine yer verdi.

Sonuç olarak, Mahkeme, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Kaynak: Haber Merkezi