Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yapay zekanın ülke gündeminde önemli bir yer edinmesi amacıyla yeni bir adım atıyor.

İYİ Partili Ümit Özlale partisinden istifa etti İYİ Partili Ümit Özlale partisinden istifa etti

TBMM'nin 1 Ekim tarihine kadar tatilde olduğu dönemde, 29'uncu yasama döneminde görüşülmesi planlanan kanun tekliflerinin yanı sıra, yapay zekanın detaylı bir şekilde incelenmesi için bir araştırma komisyonu kurulacak.

HER PARTİDEN TEMSİLCİ OLACAK

Yeni kurulacak Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, çeşitli partilerden milletvekillerini bünyesinde barındıracak. Komisyonun temel hedefleri arasında yapay zeka programlarının mevcut durumu, güvenilirliği, şeffaflık prensiplerine uygunluk, kişisel verilerin korunması ve kullanıcı sorumluluğu gibi önemli konular yer alacak.

Araştırma komisyonu, Türkiye'deki yapay zeka şirketlerinin temsilcileri, akademisyenler, bilişim uzmanları ve diğer ilgili uzmanları toplantılara davet ederek, konuya dair detaylı bilgi alacak. Komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından, yapay zeka ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlanacak ve bu raporun kanun teklifine dönüşüp dönüşmeyeceği ilerleyen süreçte belirlenecek.

Bu adım, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'ın, Google yetkililerinin sunum yaptığı toplantıda yaptığı, “Yapay zeka konusunda Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili çalışmalar var” açıklaması ile ilk kez kamuoyuna duyurulmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi