DP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, TELE1'de katıldığı 'Kayıt Dışı' programında, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin TBMM'de grup kurmak için gerekli sayıya ulaştığını belirtti. Grup kurma süreci hakkında bilgi veren Enginyurt, "Ekim ayında inşallah göreceğiz" diyerek, planların önümüzdeki aylarda netleşeceğini ifade etti.
Enginyurt, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin 25 milletvekiliyle grup kurmayı hedeflediğini belirterek, "20 vekille grubumuzu oluşturabiliriz, ancak daha fazlasını arzu ediyoruz. Çünkü olası bir eksiklik durumunda, grubumuzun işlevselliği devam edebilsin" dedi.
Enginyurt, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin Meclis'te konuşma hakkı elde edebilmek için bu grubu kurma kararı aldığını söyledi. "Ne DEVA ne de Demokrat Parti olarak, Meclis'te grup kuramadığımız için 1 dakika bile konuşma hakkımız yok" diyen Enginyurt, bu nedenle ortak bir grup kurarak, Meclis'te daha etkin bir şekilde yer almayı amaçladıklarını vurguladı.
20 VEKİL İLE GRUP KURULABİLİYOR
Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin TBMM'de toplam 18 milletvekili bulunuyor. Meclis'te grup oluşturabilmek için 20 milletvekili gerekiyor. İki partinin en az 2 milletvekili daha kazanması halinde grup kurma planlarının hayata geçmesi önünde bir engel kalmayacak.
MECLİS DAĞILIMI DEĞİŞİYOR
Son vekil transferlerinin ardından TBMM'deki sandalye dağılımı da değişti. AKP, son katılımlarla Meclis'teki milletvekili sayısını 266'ya çıkarırken, CHP ise 128 milletvekiliyle temsil ediliyor. DEVA Partisi'nin Meclis'te 15, Demokrat Parti'nin ise 3 milletvekili bulunuyor. Meclis'te grup kurmak için 20 milletvekili yeterli olduğundan, Demokrat Parti ve DEVA'nın ortak grup kurma planı, en az 2 milletvekili transferi ile hayata geçebilir.
TBMM'DEKİ SANDALYE DAĞILIMI ŞÖYLE:
Son dönemde AKP ve CHP'ye yapılan milletvekili transferleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki sandalye dağılımını yeniden şekillendirdi.
AKP, Ahmet Ersagun Yücel ve Seyithan İzsiz’in partiye katılmasıyla Meclis'teki vekil sayısını 266'ya yükseltti. CHP ise Bağımsız Adana Milletvekili Bilal Bilici'nin katılımıyla sandalye sayısını 128'e çıkardı.
Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) TBMM'de 15 milletvekili bulunurken, Demokrat Parti'nin 3 milletvekili yer alıyor. Diğer partilerin milletvekili sayıları ise şu şekilde:
- DEM Parti: 57
- MHP: 50
- İYİ Parti: 32
- Saadet Partisi-Gelecek Partisi: 20
- Bağımsız Milletvekili: 6
- HÜDAPAR: 4
- Yeniden Refah Partisi: 4
- TİP: 3
- Demokratik Bölgeler Partisi: 2
- Emek Partisi: 2
- DSP: 1