Hayrettin ACAR
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB)'ye bağlı bir grup iş insanı MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli'nin farklı alanlarda usulsüzlükler yaptığını ve gerekli hizmetleri yapmadığını açıklamak üzere basın açıklaması düzenledi. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanlığı için 25 Mayıs'ta yapılacak seçimlere adaylığını açıklayan AKY Technology İcra Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, mevcut yönetime yönelik olarak şu iddialarda bulundu;
'KÖTÜ YÖNETİM SERGİLEDİLER'
'Bölgenin en öne çıkan sorunlarından olan karayolu bağlantılarının eksik kalmasındaki sorumluluğunu yerel ya da genel yönetimde değil, mevcut OSB yönetiminde olduğunu düşünüyoruz. İlişkilerin yanlış yönetilmesi sonucunda ara ve ana yollara kavuşamayan sanayicimiz mağdur oldu. OSB-otoban bağlantı yolunun yapımında plansız hareket edildi. Sanayici ve çalışanların yüzde 90'ının Mersin'de oturmasına rağmen, bu yol Tarsus'tan açıldı. 2 ve 3'üncü OSB sakinleri, otoban bağlantısını kullanmak için fazladan 25 kilometre yol almak zorunda kaldı. Bu da yıl bazında düşünüldüğünde, ciddi bir zaman kaybı ve maliyet demek. Mersin'den yola çıkan bir araç önce Tarsus'a, oradan Mersin'e dönmek mecburiyetinde. 'Herkes gider Mersin'e, biz gideriz tersine' cümlesi gerçeklik kazandı. Ekonomik sorunlar nedeniyle ara otoban bağlantısını bitiremeyen müteahhitte destek olunmayınca, bunların da bitmesi hayal oldu, hiçbir çözüm bulunamadı. Bölgeler arasındaki bağlantı yolları yapılamadığı için köyler zarar gördü. Ne Otobandan ne de D-400 Karayolundan çift yönlü yola kavuşulamadı. Şişecam Kavşağı'na üstgeçit yaptırılamayınca da can kayıpları yaşandı.
'SANAYİCİLERİMİZ ZARAR GÖRDÜ'
OSB'ye en büyük desteği verebilecekken Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ilişkiler, 4 yıl boyunca dargınlık seviyesinde tutuldu. Büyükşehir Belediye Başkanının müteşebbis heyet toplantılarına katılımı sağlanamadı. Geldiğimiz noktada Mersin ve sanayicilerimiz zarar gördü. Eksikliklerle birlikte D-400 karayolu TIR trafiğiyle boğulmasına neden oldu. Ayrıca, OSB'ye ait bir tır kantarı ve gümrükleme sahası olmadığından dolayı 250 sanayicinin gümrüklü kantar için bu yol üzerindeki bir kantarı kullanması gerekti ve bu durum çoğunlukla trafiği tıkadı. OSB'de yüklenen ihracatla ilgili tüm yüklemeler, Mersin'de tır kantarında tartılarak gümrüklenip, Irak, Özbekistan gibi ülkelere gidiyor. Dolayısıyla geldiği yolu geri gitmiş oluyor.
'BOŞ ARSALARIMIZIN TAMAMI, 35 YILLIĞINA BİR FİRMAYA TAHSİS EDİLDİ'
Bölge içerisindeki arsa tahsisinde ayrımcılık yapılarak sanayiciler bu anlamda mağdur edildi. Ayrıcalık, yönetimde bulunan kişilere sağlandı. Yeşil alanlar normal parsele, normal parseller de yöneticilere dağıtıldı. Şöyle ki; Yönetim Kadrosunda bulunanlar, kendilerinin ortak bulundukları firmaya yer tahsisi yaptılar. En az 3 farklı imza kuralı hiç dikkate alınmadan, yönetici kendi imzasıyla arsaları bünyesine aldı. Ardından geliştirilen tüm parseller, hiçbir kriter olmadan belirli insanların kullanımına sunuldu. 15 yıldır arsa tahsislerinde şeffaflık ilkesine bağlı kalınmadan ve resmi bir kriter aranmadan arsalar sadece başkan yetkisinde, yönetim kurulu üyelerine bile sorulmadan dağıtıldı.
Ortak, yeşil, sağlık koruma bantları gibi boş alanların tamamı hiçbir sanayiciye sorulup oy çokluğuna bakılmadan, diğer firmaların ihtiyaçları göz ardı edilerek, tek bir firmaya bedelsiz tahsis edildi. Yaklaşık 450 dönümlük arazi, 35 yıllığına bir firmanın kullanımına sunuldu. Sanayiciler güneş enerjisi paneli koyacak yer bulamazken, söz konusu alanda kurulan GES'le üretilen enerji, OSB üzerinden geçirilmedi ve buna ilişkin genel üretici lisansı alınmadı.
'OTOPRODÜKTÖR SANAYİ SİTESİ OLMA ŞANSINI KAYBETTİK'
Tüm bu eksikliklerle birlikte MTOSB kendi enerjisini üreten, ortak enerji havuzuna sahip bir bölge olamadı. Burada üretilen enerji 250 sanayiciye değil sadece 'üst kullanım hakkı verilenlere' fayda sağladı. Bu konudan sanayiciler tarafımızca haberdar edildikten sonra, acilen yönetim kurul kararı ile metrekaresi 1TL ye çıkmıştır. 1TL nin bir altı 0'dır. Hal böyle olunca 'Otoprodüktör Sanayi Sitesi' olma şansını kaybettik. Bugün enerji konusunda dışa bağımlı durumdayız. Bundan kaynaklı her ay farklı fatura ödemeye mahkum edilerek, diğer OSB'lerden alınan enerjiye bağımlı kılındık. Biz GES'ten aldığımız enerjiyi anlık olarak faturaya yansıtacak, sisteme otomatik hesaplaşma programı olan 'Scada'yı entegre edeceğiz. 14 yıl boyunca sayaçların manuel okunarak işlenmesi, gereksiz faturalarla sanayicimizi zor durumda bıraktı.
'A TİPİ ANTREPOYA VE DEMİRYOLUNDAN VERİMLİ FAYDALANMAYA İHTİYACIMIZ VAR'
Bölgede ortak depolama alanı eksikliği yaşandığına da işaret etmek istiyorum. Ayrıca lojistik gelişim için demiryolunun önemine dikkat çekmek istiyorum. OSB'nin alan hesabından kaynaklı tüm antrepo alan kullanım hakkı yine sorgusuz sualsiz bir firmaya verilince genel antrepo kurulamadı. Diğer 249 firma, C tipi antrepo kurmaya mahkûm edildi. A tipi antrepo için yer oluşturulamayınca bu hizmet de verilemedi. Bölgeye özel demiryolu hattı, dökme ve normal yükleme noktaları yapılmayınca, demiryolu yüklemeleri hayal oldu. Şişecam Fabrikası altına, rahatlıkla kurulabilecek bir alan, sanayicilerin avantajına sunulabilirdi. Bizim A tipi antrepoya ve demiryolundan verimli faydalanmaya ihtiyacımız var.
'OKULUN GİDERLERİNİN AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ'
OSB'nin bünyesinde bulunan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Ocak Ayında ortalama 2 milyon 200 bin TL harcaması yapılmış. Mevcut OSB Yönetiminin, teknolojiyi destekleme vaadi ile model fabrikası ve gençlerin eğitimine yatırım yaptığı 'Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' bulunuyor. Okul hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de MTOSB Sanayicilerinden alınan maddi destek ile varlığını sürdürüyor. Okul için hatırı sayılır bütçeler ayrılıyor. Peki, bu yatımların geri dönüşleri nedir? Okul için, bu yılın Ocak ayında, 2 milyon 200 bin TL'lik aylık gider kaydedildiğini biliyoruz. Bu harcamaların sanayicilere ayrıntılı şekilde açıklanmasını bekliyoruz. OSB'nin genel giderin aylık yaklaşık 4 milyon TL iken 2 milyon 200binTL'lik giderin açıklanmasını istiyoruz. Ayrıca, Model Fabrikanın işletmesinde de çok iddialı olan OSB Başkanı'nın, model fabrikanın başına daha önce OSB müdürlüğünden uzaklaştırılmış bir kişiyi neden atadığını ve bu kişiye 450binTL danışmanlık ücretini neden ödediğini sormak istiyorum.
'KURUMSAL İŞ BİRLİKLERİ İÇİN YETERLİ ÖZEN GÖSTERİLMİYOR'
4 Mayıs 2023 tarihinde, 'Mersin İnsan Kaynakları Çalıştayı, büyük bir organizasyonla gerçekleştirildi ve Kentin bütün dinamikleri organizasyonda hazır bulundu. Etkinlikte işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlara baktım. Ancak OSB'nin destekleyici kurum olarak logosuna rastlamadım! İnsan kaynakları alanında yapılan böyle büyük çaplı bir organizasyonda, ilgili üst kuruluşların neredeyse tamamı varken, Mersin'in Ekonomi Üssü olan Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi neden yoktu? Oysa fikrim şu ki; OSB'nin, bu organizasyonda lokomatif rol alması gerekirdi.
'MERSİN VE TARSUS'TAN SANAYİCİLERİMİZİN DESTEĞİNİ İSTİYORUM'
Akyürek, son olarak, 'Gelecek nesillere iyi bir yaşam alanı oluşturmak adına sorumluluk almak istiyoruz. Şimdi yeni yönetimlere fırsat verilmeli. Talip olduğumuz OSB yönetimine seçilmemiz halinde; herkesin sözüne kulak veren, gelecek vadeden fikirlere açık bir yönetim olacağız. Başkan uhdesinde değil, çoğunluk uhdesinde ilerleyen bir yönetim sürecinin parçası olacağız. Başkanı değil OSB'yi markalaştırıp parlatacak bir yönetimin parçası olmak istiyoruz. Bu noktada 25 Mayıs'taki seçimlerde Mersin'in ve sanayicilerimizin desteğini istiyoruz. Birlikte büyümek için birlikte hareket edelim' ifadelerini kullandı.