Seçici Kurul’un yaptığı toplantı sonunda kararlar ve gerekçeleri açıklandı:

Pehlivan: "Huzur ve Güven Ortamını Bozmaya Çalışanlara Asla Müsaade Etmeyeceğiz" Pehlivan: "Huzur ve Güven Ortamını Bozmaya Çalışanlara Asla Müsaade Etmeyeceğiz"

Kişi dalında ödül Timur Soykan'a verildi

Kişi: "Halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı her türlü baskıya rağmen, iktidarın karartma uyguladığı hukuk, insan hakları alanlarındaki ihlaller ve yolsuzluklarla ilgili kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini ısrarla sürdürmesi" nedeniyle gazeteci Timur Soykan ödüle değer görüldü.

KURUM: "6 Şubat Deprem Felaketinde ailelerini, yakınlarını, çalışma arkadaşlarını, evlerini ve iş yerlerini kaybeden gazeteciler, yaşadıkları yerlerdeki sorunları gündeme taşıdıkları için uğradıkları ağır baskılara rağmen, olağanüstü fedakârlıkla, çok zor şartlarda görev yapmaya devam ettikleri için" Kurum dalında ödüle değer görüldü.

Deprem Bölgesindeki Gazeteciler adına ödül, meslek örgütleri ile TGC il temsilcilerine verilecek.

TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri her yıl Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olan 24 Temmuz’da sahiplerini buluyor.

24 Temmuz Basın Özgürlüğü için mücadele günü tarihçesi

24 Temmuz Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almıyorlar.

Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor. Ancak 1971 darbesinden sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkarıyor “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak kabul ve ilan ediyor. TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri bu önemli günde veriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi