Gündem

Titanik enkazına gidip kaybolan denizaltının birkaç saatlik oksijeni kaldı

Titanik'in Atlas Okyanusu'ndaki enkazına turistik amaçla sefer yaparken kaybolan denizaltını arama çalışmaları devam ederken, 5 kişinin bulunduğu denizaltının birkaç saatlik oksijeninin kaldığı ifade ediliyor.

Abone Ol

Titanik'in Atlas Okyanusu'ndaki enkazına turistik amaçla sefer yaparken kaybolan denizaltını arama çalışmaları devam ediyor.

5 kişinin bulunduğu denizaltına arama kurtarma çalışmaları sürerken, denizaltının oksijeni de bitme noktasına geldi.

Reuters'ın aktardığı habere göre denizaltı, pazar günü sabah 08.00'de inişine başladı. İki saat sürmesi gereken dalışın sonuna doğru yüzeydeki destek gemisiyle temas kaybedildi.

Şirkete göre denizaltı 96 saatlik hava ile yola çıktı, oksijen tankları muhtemelen perşembe günü sabah saatlerinde tükenmesi bekleniyor.

Uzmanlar, havanın gerçekte ne kadar süre dayanacağının, denizaltının hala güce sahip olup olmadığı ve gemidekilerin ne kadar sakin kaldığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğunu söylüyor.

KAYIP DENİZALTINDA 5 KİŞİ VAR

Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanik'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan denizaltı araçlarından biri, 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.

Denizaltıdakilerin, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyor.

Denizaltı ile Titanik'in enkazına dalışın dahil olduğu 8 günlük gezi biletinin 250 bin dolar olduğu belirtiliyor.

TİTANİK ATLANTİK'İN SULARINA GÖMÜLMÜŞTÜ

'Asla batmayacağı' iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıkmıştı.

Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömülmüştü.

Kazada 1500'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can vermişti. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda, batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı. (birgün)