Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Gürdal, "Fındıkta özellikle son 7 senede gerçekten hem maliyetleri hem üretim miktarını, ihracat değerini yükselterek ve yükselmesine katkı sunarak bir süreci birlikte yönettik." dedi.

Güldal, Gülyalı ilçesindeki fındık alım deposunu ziyaretinde gazetecilere TMO'nun 12'nci defa fındık alımıyla ilgili görevlendirildiğini söyledi. TMO'nun, bu noktada son derece yetkin, donanımlı, birikimli personel ve uzman yapısına sahip olduğunu belirten Güldal, bu süreçte de yıllara göre değişmekle beraber çok yüksek tonajlarda fındık aldıkları dönemlerin bulunduğunu anlattı. Bazı dönemlerde daha az alarak piyasayı regüle etme imkanının olduğunu dile getiren Güldal, "Bizim referans fiyatımızın altına düşmesini engelleyen bir fiyat olarak uyguluyoruz. Bu, sigorta fiyatıdır, referans fiyatıdır. Üzerinde oluşacak her türlü piyasa, fiyatlandırma bizi de memnun eder." dedi.

En Fazla Kredi Kullanan Sektörler Açıklandı En Fazla Kredi Kullanan Sektörler Açıklandı

Güldal, "Fındıkta özellikle son 7 senede gerçekten hem maliyetleri hem üretim miktarını, ihracat değerini yükselterek ve yükselmesine katkı sunarak bir süreci birlikte yönettik. Bölgeyle beraber üreticiden başlayarak ihracatçıya kadar olan süreçte ve 2-3 milyar dolarlık ihracat kalemi olan bir ürünümüz. Tarımsal ihracatımız içerisinde çok değerli bir yeri var." diye konuştu.

Bu yılın fındık alım fiyatlarının levant kalitede 130, Giresun kalitede de 132 lira olarak ilan edildiğini anımsatan Güldal, "Artı Bakanlığımızca verilecek destekler her yıl olduğu gibi ödenecektir. Geldiğimiz gün itibarıyla şu anda 47 tane alım noktamızda açık bir vaziyette üreticilerimizin ürün arzını bekliyoruz ve ürün arzları gerçekleşmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA