Ahmet Sütcü

Mersin Tabip Odası Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İzzet Çalış,Kars aile mahkemesinin "Yenidoğan Tarama Programı" kapsamında topuk kanı alınmasına ilişkin verilen kararın bilimsel verilere aykırı olduğunu aktardı. Dr. Çalış, “Normalde sormaları gereken kişinin bir bilim adamı olması gerekirken veya bu işte uzman olan insanlar olması gerekirken alternatif tıpçı bulup ondan görüş alıyorlar ve bunu da bilimselmiş gibi sunuyorlar. Bu tamamen bilim dışıdır.” dedi.

Kars'ta bir mahkeme geçen hafta, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan aile lehinde hüküm verdi. Hakimin kararın gerekçesi  tıp camiası tarafından eleştirildi. Tabip Odası Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İzzet Çalış, Kars aile mahkemesinin verilen  topuk kanı alınmasına ilişkin aile lehinde hüküm vermesine tepki gösterdi.

"Mahkemeler konunun uzmanlarından bilimsel görüş almalıdır"

Topuk kanından bilimsel olarak 5 tane hastalığın tespit edildiğine vurgu yapan Dr. Çalış  “Hipotiroidi, tiroid hormonu eksik orada saptayıp tiroid hormonu veriyorsunuz çocuğa. Çocuk normal zekada oluyor ama bunu atladığınız zaman çocuk bir iki yaşına geldiğinde zeka geriliği oluyor ama topuk kanı alınarak Bu hastalıkların bir çoğu önlene biliniyor. Alınan topuk kanında fenilketonüri diye bir hastalığa bakılıyor. Aynı şekilde diyet yapılıyor. Burada 5 tane hastalık bakılıyor.  Tedavileri böylece mümkün oluyor. Bilimsel olarak Dünya Sağlık Örgütü ve tüm bilim camiasında tüm ülke tarafından bu tarama testleri yapılıyor. Avrupa’da da Amerika’da da yapılıyor. Türkiye’de de yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

Kars Aile mahkemesinin vermiş olduğu kararın bilim dışı bir karara imza attığını ifade eden Dr. Çalış, "Mahkeme bilimsel temellere dayanmayan bir karar almıştır. Alternatif tıp uygulayıcılarının görüşlerine dayanarak hareket etmiştir. Bu yaklaşım toplum sağlığını ve çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir” şeklinde konuştu.

Dr. Çalış, "Aileler çocuklarının sağlığını korumak için bilimsel ve tıbbi yaklaşımlar benimsemeli. Mahkemeler, alternatif tıp uzmanlarının görüşlerine dayanmak yerine, konunun uzmanlarından bilimsel görüş almalıdır" dedi.

Mersin'de Zeytin Hasadı Başladı Mersin'de Zeytin Hasadı Başladı

Toplum sağlığının korunması ve çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için bilimsel tarama testlerinin uygulanması gerektiğini dile getiren Dr. Çalış, mahkemelerin bu testlerin yapılmasını zorunlu kılmaları gerektiğine dikkat çekti.

Mersin Tabip Odası Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İzzet Çalış, şu şekilde konuştu:

“Kars Aile Mahkemesi'nin verdiği karar, bilimsel ve hukuki açıdan tartışma yaratan bir karardır. Bilim dışı bir karar vermiştir. Burada sıkıntı Aile Mahkemesinin bilim dışı bir kararla bilimsel birine değil de alternatif tıp ya da tamamlayıcı tıp denilen ve hiçbir yetkinliği olmayan birinden görüş almasıdır. O görüşe dayanarak da aile çocuğa dokundurmayabiliyor. Ailenin isteğine bağlı deniyor ama toplum sağlığı ve çocuğun sağlığı açısından bu tamamen yanlış. Mesela o çocukta diyelim ki hipotirodi var ve aile bunu yaptırmadı aradan 2 yıl geçti çocukta zeka geriliği oldu.  Böyle bir durumda bu birebir ailenin sorumluluğundadır. Yani o aile ve bu kararı veren hakim o çocuğun sağlığından sorumlu. Zeka geriliğinden sorumlu olur. Onun için topuk kanı aldırmıyorum diye bir şey olamaz. Topuk kanı testleri gibi bilimsel olarak onaylanmış sağlık uygulamalarının uygulanması, çocukların sağlığı için hayati önem taşır. Ailelerin ve mahkemelerin bu testlerin önemini kavrayarak bilimsel veriler ışığında kararlar alması, çocuk sağlığının korunması açısından büyük bir gerekliliktir.”

"Bilime de aykırı, hukuka da aykırı"

Dr. Çalış, “Bu bilime de aykırı, hukuka da aykırı. Çünkü hukuk, çocuğu koruma görevini üstlenir. Çocuğun ilerideki sağlığını korumak zorundayız” sözlerine yer vererek topuk kanı testleri gibi bilimsel olarak kabul görmüş tarama testlerinin ihmal edilmesinin, çocuğun sağlığı üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Çalış, “Bir aile çocuğa girişimsel olarak zarar verdiğinde nasıl hukuki adımlar atılıyorsa, topuk kanı testini yaptırmayan aileler için de aynı sorumluluk ve yaptırımlar uygulanmalıdır. Mahkemelerin bu testlerin yapılmasını zorunlu kılmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Son yıllarda, alternatif tıp uygulayıcılarının bilimsel verilerle uyumsuz görüşlerinin hukuki kararlar üzerinde etkili olduğunu belirten Dr. Çalış, “Yetkili makamların, bilim adamları veya bu alanda uzman kişileri dinlemesi gerekirken, alternatif tıpçıların görüşlerine başvurması, bilimsel standartlardan sapılması anlamına geliyor. Bu tamamen bilim dışıdır ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ahmet Sütcü