Toroslar Belediyesi'nin Eylül ayı meclis toplantısı Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda 10 dönümlük ticaret alanının kat karşılığı satılması tartışmaları ve Toroslar Akademi Merkezi'nin Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi konusu damga vurdu.

Toroslar Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız başkanlığında toplandı. Toplantıda Toroslar Akademi Merkezi'nin devri ve Belediyeye ait 10 dönümlük ticaret alanının satışı için Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'a yetki verilmesi tartışmaları, Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri ile CHP'li yönetimi karşı karşıya getirdi. CHP'li Meclis Üyesi Hıdır Berk'in de şerh koyduğu ticaret alanının 'kat karşılığı satışı' oylamasında proje olmadan, satış yetkisi istenmesi tepki çekti.

MECLİSTE 'UHDE' GERİLİMİ

Mecliste ilk olarak Toroslar Akademi Binasının,  Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi olarak kullanılmak üzere 5 yıl süre ile Mersin Büyükşehir Belediyesi adına tahsis edilmesi oylaması tansiyonu yükseltti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaptıklarını ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Büyükşehir Belediyesi'nin kurs merkezi alanında çok başarılı olduğunu söyledi.

MHP'li Meclis üyesi İlhan Çokgün'ün "Büyükşehir Belediyesi uhdesine girmemize ne gerek var" diyerek tepki gösterdiği karar ile ilgili açıklama yapan Başkan Yıldız, "Bir yerin uhdesi altına girdiğimiz yok. Sürekli bir geçmiş dönem tartışması yapmak istemiyorum çünkü bu hem meclisi boğuyor, hem bizi boğuyo,r hem ortamı geriyor. Oraya (Akademi Merkezi)  6-7 milyon TL'li bir bilgisayar programı alınmış. Türkiye'deki en pahalı 8-9 kolejin ve Toroslar Belediyesi'nin kullandığı bir program bu. Ciddi yatırımlar yapılmış, para harcanmış ama sonuç alınamamış. Burada mesele Toroslar'daki gençlerin kaliteli eğitim almasıdır. O yapmış, bu yapmış önemli değildir" dedi.

MHP'li Meclis Üyesi İlhan Çokgün ise, Yıldız'ın açıklamaları üzerine "Geçmiş dönemden bu kadar hazırlık ve yatırımı varsa bu eğitim akademisi işini niye biz kendimiz yapmıyoruz? Niye başkalarının uhdesine giriyoruz? Bugünlük cari değeri 20-30 milyon TL değeri olan bir yeri neden Büyükşehir'e devrediyoruz?" ifadelerini kullandı.

KAMERALARI GÖTÜRÜP KENDİ BELEDİYENİZE MUHALEFET YAPTINIZ

Belediye Başkanının meclisteki eleştirilerden rahatsız olduğunu söyleyen Çokgün, "Burası dikensiz gül bahçesi değil. Hepimiz siyaset yapıyoruz. Biz sizin geçen dönem Yenişehir'deki meclis üyeliğinizi de biliyoruz ve hala hafızamızda taze.  Bu yüzden meclisi germeyin gibi bir sözü söyleyecek olan en son belediye başkanı sizsiniz.  Kameraları götürüp kendi belediyenize muhalif olan da sizdiniz" dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise "Evet, ben kaliteli muhalefet yapan biriyim. İyi bir muhalifim ama siz konuşurken ortamı geriyorsunuz" yanıtını verdi. Bugünkü cari değeri 30 milyon TL olan sö zkonusu bilgisayar programının düğmesinin dahi açılmadığını iddia eden Yıldız, "Para kime gitti bilmiyoruz, icrayla aldılar bizden ücreti. Bu her sene tekrarlanan bir sistem. Gözlük gibi alıp ömür boyu  kullandığınız bir şey değil.  Bugünkü değeri 30 milyona denk geliyor ve düşünün kullanılmamış, rafta duruyordu" dedi. Akademi merkezinin Büyükşehir Belediyesi'ne devri oy çokluğuyla kabul edildi.

"KAR OLUŞACAKSA, KARDAN FAYDALANANLAR BUNU TOROSLAR HALKIYLA PAYLAŞSIN"

Toplantının en dikkat çekici maddesi ise, "9 bin 051 m² alana sahip  Çavuşlu Mahallesi 3037 ada 2 numaralı,  bin 513 m² alana sahip  Yalınayak Mahallesi 2 bin 966 ada 1 numaralı ve 13 bin 350 m² alana sahip Arpaçsakarlar Mahallesi 11 bin 303 ada 1 numaralı parsellerin veya bu parsellerde yapılacak imar uygulamaları, tevhid, ifraz vb. işlemler sonucu oluşacak olan yeni parsellerin satışına, gerekli durumlarda Kamu Kurum ve Kuruluşlarına borç karşılığı devrine, dilediği şekil ve şartlarda kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmasına, kat irtifakı veya kat mülkiyeti sonucu oluşacak yeni bağımsız bölüm numaraları ile birlikte satışına, ayrıca söz konusu parseller ile ilgili Belediyemize ekonomik gelir getirecek projeler geliştirerek bu projelerle ilgili her türlü iş ve işlemleri yürütmeye Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'a yetki verilmesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Ortak Raporunun görüşülmesi" maddesi oldu.

"Akdeniz'deki Okulların Sorunlarını Çözün" "Akdeniz'deki Okulların Sorunlarını Çözün"

HIDIR BERK KAT KARŞILIĞI SATIŞA KARŞI ÇIKTI

Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Celal Ata, 10 dönüme yakın ticaret alanının Forum örneğindeki bir AVM gibi bir ticaret alanına dönüştürülmesini ve Belediye hizmet binasının Yunus Emre Kültür Merkezi'ne taşındıktan sonra oluşacak cazibe merkezinin bütüncül olarak ele alınması talebini gündeme gerirdi. CHP'li Meclis Üyesi Hıdır Berk de söz alarak, "İfadelerimin tutanağa aynı şekilde geçirilmesini istiyorum. Kat karşılığna dün de karşıydım, bugün de karşıyım, yarın da karşı çıkacağım" dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise, belediye mülkünün imalat yapılarak elden çıkarılmasının daha fazla kar getirme şansı sunduğunu söyledi. Amaçlarının hareket edebilir, borç ödeyebilir ve işleyebilir bir belediye oluşturmak olduğunu kaydeden Yıldız, 10 dönüm ticaret alanını 100 milyon liraya satmak yerine, kat karşılığı satmanın mülkleri radyonel ve daha kar edebilir bir şekilde elden çıkarmak anlamına geleceğini, kar oluşsacaksa kar edenin bu rantı Toroslar halkıyla paylaşması gerektiğini vurguladı. Cumhur İttifakı meclis üyeleri proje olmadan böyle bir yetkiyi veremeyeceklerini ifade ederek karara şerh koyarken, gündem maddesi oy çıkluğuyla kabul edildi.

Kaynak: İMECE GAZETESİ