En Ağır Atomaltı Parçacıkta Kuantum Dolaşıklığı Görüldü En Ağır Atomaltı Parçacıkta Kuantum Dolaşıklığı Görüldü

ABD, trafikte güvenliği artırmak ve kazaları önlemek amacıyla V2X (Vehicle-to-Everything) teknolojisini yaygınlaştırmayı planlıyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan ulusal yol güvenliği planı, araçların birbirleriyle ve çevredeki altyapıyla iletişim kurarak kazaların azaltılmasını hedefliyor.

V2X TEKNOLOJİSİ NEDİR

V2X teknolojisi, araçların yayalar, bisikletliler, diğer araçlar ve yol kenarındaki altyapı ile iletişim kurmasını sağlıyor. Bu sistem, özellikle yoğun sis, kör nokta gibi tehlikeli durumlarda güvenli sürüşe katkıda bulunuyor ve kazaları önlemeye yardımcı oluyor.

GÜVENLİK FAYDALARI VE HEDEFLER

Ulaştırma Bakanlığı, V2X teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, yüz binlerce trafik kazasının önlenebileceğini ve çarpışma anlarındaki darbenin hafifletilebileceğini belirtiyor. 2028 yılına kadar Ulusal Karayolu Sistemi'nin %20’sinde ve büyük şehirlerdeki kavşakların %25’inde bu teknolojinin kullanılması planlanıyor. Uzun vadede ise 2036 yılına kadar sistemin tamamen uygulanması hedefleniyor.

SİBER GÜVENLİK VE MALİYET ENDİŞELERİ

V2X teknolojisinin yaygınlaştırılması sürecinde, siber güvenlik riskleri ve maliyetler hakkında bazı endişeler bulunuyor. Teknolojiye uyum sağlayacak araç bileşenleri ve uygulamaların, otomotiv tedarikçileri ve geliştiriciler tarafından üretilmesi gerekecek.

YETKİLİLERİN GÖRÜŞLERİ

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bu teknolojinin hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğunu ifade ederken, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Başkanı Jennifer Homendy, bu planın yüz binlerce kazayı önleyebileceğini belirtti. V2X teknolojisi yeni olmasa da, Obama yönetimi döneminde gündeme gelen bu plan, Trump döneminde durdurulmuştu.

ABD, V2X teknolojisiyle trafikte güvenliği artırarak, daha güvenli bir sürüş deneyimi yaratmayı amaçlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi