"Trump'ın bıraktığı enkazı temizledik"

Harris ayrıca eski Başkan Donald Trump'ın şirketlere vergi indirimi sağlamak gibi önerilerini eleştirdi. Trump’ın gündelik ürünlere yüzde 20 satış vergisi de getirmeyi planladığını savunan Harris, bunların Amerikalı orta sınıf ailelere zarar vereceğini söyledi. 

Trump ise böyle bir satış vergisi olmadığını belirtirken, Harris’in eleştirilerine başkanlık döneminde Çin ve diğer ülkelere gümrük vergisi koyduğunu söyleyerek yanıt verdi. Bu sayede ülkeye milyarlarca dolar getirdiğini savunan Trump, kendi döneminde enflasyon olmadığını savundu ve Başkan Joe Biden'ın bu gümrük tarifelerini yürürlükte tuttuğuna dikkat çekti.

Harris ise Trump'ı başkanlığında ABD'yi “Büyük Buhran'dan bu yana en kötü işsizlik”, “İç Savaş'tan bu yana demokrasimize yönelik en kötü saldırı” ve “yüzyıldaki en kötü halk sağlığı salgınıyla” baş başa bırakmakla suçladı. Harris, Biden yönetiminin Donald Trump'ın “bıraktığı enkazı temizlemek” zorunda kaldığını kaydetti.

Kürtaj Hakkı

Eski Başkan Donald Trump, kendi eyaleti olan Florida'da oylamaya sunulacak olan altı haftalık kürtaj yasağını destekleme kararını savunarak, daha önceki duruşunu değiştirdi.

Kürtaj politikalarında “Demokratlar'ın radikal” olduğunu söyleyen Trump bu meselenin eyaletlere bırakılması gerektiğine inandığını kaydetti.

Trump ayrıca Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayı Tim Walz'a kürtaj konusundaki tutumu nedeniyle saldırarak Walz'ın “doğumdan sonra idamı” desteklediğini iddia etti.

ABC News Live sunucusu Linsey Davis bu iddiaya, “Bu ülkede bir bebeği doğduktan sonra öldürmenin yasal olduğu hiçbir eyalet yoktur” diyerek karşı çıktı.Başkan Yardımcısı Kamala Harris, “Trump kürtaj yasakları” olarak nitelediği süreci eleştirdi; “Hükümetin ve Donald Trump'ın bir kadına bedeniyle ne yapacağını söylememesi gerektiğini kabul etmek için kimsenin inancını ya da derin inançlarını terketmesi gerekmez” dedi.

Yasadışı göç: ''Kedi köpek yiyorlar''

İki aday yasadışı göç konusunda da uzun bir tartışmaya girdi. Başkan Yardımcısı Harris, “Biden yönetimi göçü sınırlamak için neden seçimden altı ay öncesine kadar bekledi ve siz bu konuda Başkan Biden'dan farklı bir şey yapar mıydınız?” sorusunu yanıtladı.

Harris, Trump'ın müttefiklerinin geçen Şubat ayında sunulan ve son on yılların en katı önlemlerinden bazılarını yürürlüğe koyacak olan iki partili bir göçmenlik yasa tasarısını engellemelerine odaklandı. Harris, “Bir sorunu çözmek yerine bir sorun üzerinde çalışmayı tercih ediyor” dedi.

Trump ise kendisine yöneltilen, “Bu tasarıyı neden öldürdünüz?” soruna net bir yanıt vermeden, göçmenlik hakkında konuştu, “ABD’deki kasabalarda neler olduğunu görüyorsunuz. Springfield, Ohio'ya bakın. Springfield'da köpekleri yiyorlar. Buraya gelen insanlar kedileri yiyor” sözleriyle asılsız iddiaları yineledi.

Trump'ın bu sözleri, Springfield'daki Haitili göçmenlerin yemek için komşularının evcil hayvanlarını çaldıkları ve yemek için ördek ve kazları öldürdükleri yönündeki asılsız iddialara bir göndermeydi.

Trump’ın iddialarını şaşkın bir yüz ifadesiyle dinlediği görülen Harris, bunun, eski başkanın söyleminin ne kadar “aşırı” hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Trump'tan ayrılan çok sayıda Cumhuriyetçi ve eski yönetim yetkilisine işaret eden Harris, eski başkan için çalışan 200 Cumhuriyetçi’nin kendisini desteklediğini söyledi, Cumhuriyetçi eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Kongre üyesi Liz Cheney'nin desteğini aldığına dikkat çekti.

İsrail-Filistin savaşı

Demokrat başkan adayı, İsrail'in Gazze'deki savaşına yönelik ABD politikasıyla ilgili olarak daha önceki beyanlarını yineledi.

Bu savaşın sona ermesi gerektiğine söyleyen Harris, “Sona ermesinin yolu olarak bir ateşkes anlaşmasına ve rehinelerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var” dedi.

Harris, “İsrail'in kendini savunma hakkı vardır ama bunu nasıl yaptığı önemlidir, çünkü çok sayıda masum Filistinli'nin öldürüldüğü de bir gerçek, çocuklar, anneler” dedi ve özellikle İran ve İran'ın vekillerinin İsrail'e yönelik tehditleri sözkonusu olduğunda İsrail'e her zaman kendini savunma imkânı vereceğini söyledi. Harris, “iki devletli çözümü” de savunmayı sürdürdü.

Trump ise başkan olsaydı savaşın asla yaşanmayacağını söyledi ve birkaç kez Harris'in “İsrail'den nefret ettiğini” söyledi.

“İsrail'den nefret ediyor. Eğer başkan olursa, İsrail'in iki yıl içinde var olmayacağına inanıyorum,” diyen Trump'a Harris, “Bu kesinlikle doğru değil. Tüm kariyerim ve hayatım boyunca İsrail'i ve İsrail halkını destekledim” yanıtını verdi.

Kapanış Mesajları

Amerika’nın, tartışma programında çok farklı iki vizyon duyduğunu söyleyen Harris, “Geleceğe odaklanan bir vizyon ve geçmişe odaklanan bir vizyon, bizi geriye götürme çabası. Ama biz geri dönmeyeceğiz” dedi.

Trump ise kapanış konuşmasında Harris'in Beyaz Saray'da iktidardayken kampanya planlarını neden hayata geçirmediğini sorguladı.

ABD: "Lübnan'daki patlamalardan haberdar değildik, bir dahlimiz yok" ABD: "Lübnan'daki patlamalardan haberdar değildik, bir dahlimiz yok"

“Tüm bu harika şeyleri yapacakmış. Neden yapmadı? Üç buçuk yıldır orada. Sınırı düzeltmek için üç buçuk yılları vardı. İstihdam yaratmak ve bahsettiğimiz her şeyi yapmak için üç buçuk yılları vardı” diyen Trump, Biden ve Harris'i ülke tarihindeki en kötü başkan ve başkan yardımcısı olarak nitelendirerek tartışmayı sonlandırdı.

Ukrayna Savaşı

Eski Başkan, Biden yönetimindeki liderlik eksikliğinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine izin verdiğini savundu. Trump, tekrar göreve seçilmesi halinde Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını 24 saat içinde “çözebileceğini” iddia etti.

Ukrayna'nın savaşı kazanmasını isteyip istemediği sorusuna ise, “Savaşın durmasını istiyorum... Milyonlarca insan öldürülüyor” diyen Trump, Biden yönetiminin NATO'dan savaşa daha fazla yatırım yapmasını istemediğine inandığını da savundu.

Harris Öne Geçti

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak 60. başkanlık seçiminde yarışacak Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşmak için karşı karşıya geldi. Münazarada Harris'in performansı Trump'a baskın geldi. CNN anketine göre de izleyicilerin yüzde 63’ü münazaranın galibinin Harris olduğu görüşünde. Bahis platformları da Harris’in seçimi kazanma ihtimalinin arttığına işaret etti. PredictIt’e göre 5 gün önce Trump’ın 4 puan ilerisinde olan Harris artık 8 puan öne geçti. Betfair, münazara öncesinde Trump lehine yüzde 51,5’e yüzde 46,3 destek olduğunu gösterirken, şimdi Harris lehine yüzde 51’e yüzde 47,2 gösteriyor.

Kaynak: VOA