New York'ta açıklamalarda bulunan ABD Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Rusya'ya uygulanan yaptırımları "dolara zarar verdiği için" kaldıracağını söyledi. ABD Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris'e de yüklenen Trump'ın açıklamalarını ulusal kanallardan hiçbiri yayınlamadı. Ayrıca, seçim yasağı alma ihtimali ve hukuk ekibinin bu davada yeterince iyi performans göstermediğine vurgu yapan Trump, kendi hukuk ekibini ekrana çıkararak performanslarının kendisinde ''hayal kırıklığı'' yarattığını dile getirdi.

Rusya Yaptırımlarının Sebebi

ABD, Ukrayna savaşında Rusya'nın askeri gücünü zayıflatma çabalarının bir parçası olarak, Moskova'ya yarı iletken satan Çin merkezli şirketleri hedef almak da dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik yaptırımları önemli ölçüde genişletti. Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 300 şirket hedef alındı. Açıklamada bakanlık, Rusya'nın savaş ekonomisiyle iş yapan yabancı finans kuruluşlarına yönelik ikincil yaptırım riskinin artırıldığı ve bu kuruluşları ABD finans sistemine erişimlerini kaybetmekle tehdit ettiğini söyledi. Yaptırım listesinde Çin'in yanı sıra Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de birçok şirket yer alıyor. Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı da Rusya’ya yarı iletken gönderimi yapan Hong Kong merkezli paravan şirketleri hedef aldıklarını belirtti. Ukraynalı yetkililere göre Rusya, ABD’de üretilen çip ve diğer teknoloji hizmetlerini savaş sırasında kullanıyor. ABD ise bunu kısıtlamayı amaçlıyor.

ABD Hazine Bakanlığı, mali ambargo oluşturmayı hedefliyordu

2021 ve 2022 yıllarında Beyaz Saray'ın uluslararası ekonomiden sorumlu kıdemli direktörü olarak görev yapan Peter Harrell, son yaptırımları bir paradigma değişikliği olarak nitelendirdi, çünkü kısmen yabancı bankaları, önemli büyük Rus bankalarıyla iş yapmaları halinde ABD finans sisteminden kopma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Üst düzey Hazine yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, Hazine'nin bunu, bu tür yaptırımları tetikleyebilecek Rus şirket ve birey sayısını yaklaşık bin 200'den 4 bin 500'e çıkararak gerçekleştirdiğini söyledi. Harrell, "ABD ilk kez Rusya'ya karşı küresel bir mali ambargo oluşturma çabası gibi görünmeye başlayan bir şeye doğru kayıyor. Buradaki mesaj, Çin, Türkiye, BAE ve G7 dışındaki diğer ülkelerdeki bankalara, büyük Rus bankaları ve yaptırım uygulanan diğer Rus bankalarıyla işlem yapmaya devam ettikleri için yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları mesajıdır" diyen Harrell, bu durumun söz konusu bankaların Rusya'dan büyük ölçüde geri çekilmesine yol açabileceğini söyledi.

Hyundai Genel Müdürü Berkel: Otomotivde yılın kalanında kısmen bir yavaşlama öngörüyoruz Hyundai Genel Müdürü Berkel: Otomotivde yılın kalanında kısmen bir yavaşlama öngörüyoruz

Yaptırım listesinde yer alan Türk şirketler ise şöyle:

Safes Lojistik İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Türkiye merkezli Expert Machinery Kimyasal Ürünler Ticaret Limited Şirketi, Alptech Makina Sanayi Limited Şirketi, Platform Endüstriyel Gıda İnşaat Elektronik ve Madencilik Dış Ticaret Limited Şirketi, Biopharmist Medikal Ürünler Dış Ticaret Limited Şirketi, SSGCTM CNC Takım Tezgahları Makine Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Minyon Kesici Takımlar Makine Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Gepa Uluslararası Ticaret Limited Şirketi, Kamilhan Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi, CPS Proses Kontrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, RMB Yapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Taksan Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Dener İthalat İhracat ve Dış Ticaret Anonim Şirketi.

Kaynak: Haber Merkezi