Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), resmi enflasyonu sokakta hissedilen pahalılıktan daha düşük gösterdiğine ilişkin tartışma devam ediyor. Büro Emekçileri Sendikası, (BES) TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya ve diğer yetkililer hakkında “resmî belgede sahtecilik”, “5429 sayılı Kanuna muhalefet” ve “görevi kötüye kullandıkları” gerekçeleri ile suç duyurusunda bulundu. BES Genel Başkanı Özer Avanaş, TÜİK’in iktidarın ücret politikalarına uygun veri açıkladığını söyledi.

Kadıköy'de Özel Bir Öğrenci Yurdunda Şüpheli Ölüm Kadıköy'de Özel Bir Öğrenci Yurdunda Şüpheli Ölüm

Avanaş, TÜİK'in kuruluş kanunu gereği iktidardan bağımsız bir şekilde veri oluşturması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Başta biz kamu emekçileri ve diğer sabit gelirlilerin sofrasından ekmeğini çalmaya ve bizleri yoksullaştırmaya devam etmektedir. Gerek sendikamız BES, gerekse konfederasyonumuz KESK tarafından TÜİK'in iktidarın ücret politikalarını gözeterek veri oluşturmasını eleştirmiş ve teşhir etmeye devam etmektedir. Ancak kamuoyunun bütün baskısına rağmen TÜİK yetkilileri, iktidarın bizi yoksulluğa mahkum eden ücret politikalarına uygun veri oluşturmaya devam etmektedir."

'SOFRAMIZDAKİ EKMEĞİ ÇALIYORLAR'

Açıklamada, Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ın TÜİK'in enflasyon sepetinde kullandığı kalemlere ilişkin yazısına ve TÜİK'in bugün gösterdiği tepkiye de değinildi: "Kamuoyuna yansıyan son tartışmayla birlikte, TÜİK'in oluşturduğu verilerde 2024 Ağustos'ta ortalama aylık kiranın 6 bin lira olduğu, doktor muayenesinin 34 lira olduğu, yurt ücretinin 450 lira olduğu ve gıda fiyatlarının neredeyse piyasanın yarısı oranında değerlendirildiği görülmektedir."

Avanaş, "Soframızdaki ekmeği çalmaya devam eden TÜİK Başkanı, TÜİK Başkan Yardımcısı ve diğer sorumlular hakkında sendikamızca hazırlanan 06 Ağustos 2024 tarihli dilekçeyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur" dedi. (MA)

Kaynak: Haber Merkezi