Genel

Tunceli’de Galeri Yok, Şehir Dışına Yönelme Artıyor

İstanbul’un Türkiye genelinde en fazla galeriye sahip şehir olduğu gözlemlenirken, Tunceli'de ise hiçbir ikinci el araç galerisi bulunmadığı belirtildi. Bu durum, Tunceli'de ikinci el araç satın almak isteyen vatandaşların ya şehir dışına gitmek zorunda kaldığını ya da şahıslarla bireysel alım satım yaptığını ortaya koyuyor.

Abone Ol

Yetki Belgesi Olmadan Araç Satışı Yapılamıyor
Türkiye’de 2020 yılından bu yana ikinci el araç ticaretini yalnızca Ticaret Bakanlığı’ndan alınmış yetki belgesine sahip işletmeler gerçekleştirebiliyor. Yetki belgesi olmayan kişiler araç alım-satımı yapamazken, ilan verme işlemleri de kısıtlanmış durumda. Yakın zamanda yapılan düzenlemeyle, yetki belgesi olmayan kişilerin araçlarını sadece E-Devlet üzerinden, yetkilendirilmiş bir satıcı aracılığıyla satışa sunabileceği belirtiliyor. Bu önlemler, kayıt dışı ticaretin azaltılmasını ve işlemlerdeki sorunların en aza indirilmesini amaçlıyor.
“90 Bin Galeri Şehir Efsanesidir”
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, konuya ilişkin değerlendirmelerinde, 80-90 bin galeri sayısının bir şehir efsanesi olduğunu ifade etti. Şahin, “90 bin galeri sayısı, gerçeklerle örtüşmüyor. Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış galeri ve ikinci el ticareti yapan toplam işletme sayısı 37 bin 504. Bu sayı, yetkili satıcılar ve çok şubeli kurumsal firmalar da dahil olduğunda yaklaşık 35 bin olarak güncellenmektedir. Bu da demektir ki, sektördeki 80-90 bin galeri iddiaları tamamen gerçek dışıdır” dedi.
Bu açıklamalar, ikinci el araç piyasasında mevcut galeri sayısı ile ilgili yanlış anlamaların ve şehir efsanelerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Ticaret Bakanlığı’nın resmi verileri, sektördeki gerçek durumu yansıtmakta ve gerekli düzenlemelerle kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesini sağlamaktadır.