Özel Haber

Türk Hava Kurumu'nun Kuruluşunun 99. Yıldönümü

Türk Hava Kurumu, 16 Şubat 1925'te kurularak, Türkiye'nin havacılık alanında ilerlemesine ve "İstikbal Göklerdedir" ilkesiyle gençlerin yetiştirilmesine 99 yıldır katkı sağlamaktadır​​.

Abone Ol

Gamze Nur Yavuz

Türk Hava Kurumu'nun (THK) kuruluşunun 99. yıldönümü, kurumun uzun ve etkileyici tarihine ışık tutan bir dönüm noktasıdır.

Türk Havacılığının büyümesi ve ilerlemesi için 16 Şubat 1925'te kurulan THK, "İstikbal Göklerdedir" felsefesiyle yola çıkarak, Türkiye'nin havacılık alanında önemli bir güç haline gelmesine öncülük etmiştir.

Cumhuriyetin kuruluşundan 16 ay sonra, Atatürk'ün vizyonu ve Türk milletinin maddi-manevi desteğiyle hayat bulan THK, bağışlar ve kendi kaynaklarıyla Türk Hava Kuvvetleri'ne 1925-1939 yılları arasında 344 uçak bağışlamış, 1940'a kadar bu sayıyı yaklaşık 500'e çıkarmıştır.

Ayrıca, havacılık eğitimi ve sportif havacılık faaliyetlerine önemli katkılarda bulunmuştur. 1935 yılında "Türk Tayyare Cemiyeti"nden "Türk Hava Kurumu" adını alarak, eğitim, sağlık ve nakliye uçağı ile planör üretimine de önayak olmuştur. THK, 1940'lı yıllarda Balkan Devletleri arasında en güçlü, Avrupa'da ise 3. büyük Hava Harp Sanayine sahip olma başarısını göstermiştir.

Bugüne kadar ulusal savunma ve havacılık eğitimi alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla Türk havacılığının gelişimine büyük katkılar sağlamış, gençleri havacılık konusunda teşvik etmiş ve yetiştirmiştir​​.

Türk Hava Kurumu, kuruluşundan bu yana geçen 99 yıl boyunca, Türk milletinin desteği ve katkısıyla havacılık alanında önemli adımlar atmış, milli savunma ve havacılık eğitiminde etkin bir rol oynamıştır.

Kurum, Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" ilkesini benimseyerek, bu hedef doğrultusunda gençleri yetiştirmekte ve Türkiye'nin havacılık alanındaki ilerlemesine önemli katkılar sunmaktadır