Cemal Enginyurt'tan, Yapıcıoğlu'nun 'Ahmak' İfadesine Suç Duyurusu Cemal Enginyurt'tan, Yapıcıoğlu'nun 'Ahmak' İfadesine Suç Duyurusu

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "30 Temmuz'da Ermeni-Türk sınırında özel temsilcilerin 5. görüşmesi yapılacaktır" ifadelerine yer verildi. Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik etkileşim, iki ülke arasındaki sınırların kapalı olduğu 1993 yılından bu yana düşük düzeyde sürerken, iki ülke arasındaki ilişkiler, Dağlık Karabağ sorunu da dahil çeşitli nedenlerle birçok çalkantıya maruz kalmıştı.

Türkiye ve Ermenistan'ın özel temsilcileri, ilk görüşmelerini Ocak 2022'de Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başkent Moskova'da yapmıştı. Daha sonra taraflar, görüşmelerine Viyana'da devam etmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, müzakereler sırasında tarafların diyalogu siyasi önyargılar olmadan, yapıcı bir şekilde yürütmeye hazır olduklarını gösterdiklerine dikkat çekmişti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise özel temsilcilerin olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen bu ilk görüşmelerinde, Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik ön görüş alışverişinde bulunulduğu, tarafların müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kaldıkları iletilmişti.

Türkiye ve Ermenistan, son yıllarda ikili ilişkileri düzeltmek için çeşitli düzeylerde girişimlerini sıklaştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim 2022'de Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı için gittiği Prag'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüşmüştü. Bu, iki ülke liderlerinin 13 yıl aradan sonra yaptığı ilk görüşme olmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi