ABD’de, milyonlarca kişinin kullandığı Bactrim adlı antibiyotik hakkında alarm verildi. Şiddetli akciğer yan etkileri ve solunum yetmezliğine neden olduğu belirlenen ilaç, bazı eyaletlerde raflardan kaldırılmaya başlandı.
Oksijen'de yer alan bir habere göre; Yaklaşık 80 yıldır kulak, göğüs ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ve dünya genelinde milyonlarca insanın başvurduğu Bactrim adlı antibiyotik, ABD’de ciddi sağlık riskleri nedeniyle tartışma konusu oldu.
Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Bactrim’in, bazı hastalarda ölümcül yan etkilere sebep olabileceği ortaya çıktı. Özellikle çocuk hastalarda bağışıklık sistemini tetikleyerek solunum yetmezliğine yol açtığı belirtiliyor.
Bactrim nedeniyle yaşam savaşı veren çocuk
ABD’de her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin kullandığı Bactrim’in ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu Teksaslı 12 yaşındaki Emmie Bellucci’nin sağlık durumu ile gündeme geldi. Doktorlar, antibiyotiğin genç hastalarda bağışıklık sistemini aşırı tetikleyerek solunum yetmezliğine yol açabileceğini belirtti.
Bactrim’in risklerini araştıran uzmanlar, ilacın uzun vadeli zararları hakkında daha fazla çalışma yapılmasını ve reçete yazılmadan önce risk faktörlerini değerlendiren testler uygulanmasını talep ediyor.
FDA’dan “şiddetli akciğer yan etkisi” uyarısı
Bactrim ile ilgili yapılan incelemeler, 2021 yılında hazırlanan bir raporda hastaların üçte birinin hayatını kaybettiğini, yüzde 20’sinin ise akciğer nakli olmak zorunda kaldığını ortaya koydu.
Bu verilerin ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Bactrim’e "şiddetli akciğer yan etkileri" ifadesini içeren bir uyarı etiketi eklenmesine karar verdi. Ayrıca, antibiyotiğin bazı eyaletlerde raflardan kaldırılması yönünde adımlar atıldı. Bactrim’i ilk kaldıran eyalet Alabama oldu.
Türkiye’de de kullanılıyor, riskler araştırılıyor
Türkiye’de de enfeksiyon tedavisinde sıkça reçete edilen Bactrim’in, bu yan etkiler nedeniyle kullanımına yönelik yeni düzenlemeler getirilip getirilmeyeceği merak konusu. Uzmanlar, Türkiye’deki sağlık otoritelerinin bu konuda yeni bir değerlendirme yapması gerektiğini belirtiyor.