Genel

'Turp Gibi Sağlıklı' Deyişi Boşuna Değil

Mutfak ve sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan turp, sağlığa olan faydalarıyla bir adım daha öne çıkıyor. İşte turp hakkında herkesin bilmesi gereken detaylar

Abone Ol

Turp (Raphanus sativus), brokoli, lahana, karnabahar ve kara lahanayı içeren Brassicaceae (turpgiller) ailesine ait bir sebze. Aslen Asya'dan gelen turplar oldukça faydalı. Turp hastalıkla mücadlee sağlayan antioksidanların bir kaynağı ve kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu ferahlatıcı sebzenin tadını çıkarmanın birçok yolu ve onu sık sık yemeniz için birçok neden var. Turp dilimlerini tahine batırmak, salatalara ve sandviçlere çiğ olarak eklemek, ızgara veya sote tüketmek bunlardan bazıları.

TURP ÇEŞİTLERİ

Rengi, boyutu ve şekline göre farklılık gösterebiliyor. Ama en yaygın olarak tüketilenleri şöyle sıralamak mümkün:

SİYAH TURP: Bu turbun siyah kabuğu, beyaz eti ve güçlü bir aroması var. 2020'de yayınlanan bir araştırma, siyah turpların farelerde iltihap önleyici özelliklere sahip olabileceğini ortaya koydu.

Aynı etkilerin insanlarda da meydana gelip gelmediğini bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Daikon: Bu büyük turplar küresel, dikdörtgen veya silindirik olabilir ve beyaz, pembe veya mor ete sahiptir. Daikon turpları folat ve magnezyum açısından zengindir.4

YEŞİL TURP: Bu silindirik turBun belirgin bir yeşil rengi ve taze bir tadı var.

KIRMIZI TURP: En sık karşılaştığımız kırmızı turplar genellikle yuvarlak şekilli, kırmızı kabuklu ve beyaz etli oluyor.

Turpların sağlığa faydalarına gelirsek:

1. ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Araştırmalar turpların çeşitli antioksidan türleri sağladığını ortaya koyuyor. Antioksidanlar iltihabı azaltmaya, hücreleri erken yaşlanma ve hastalıklara karşı korumak için hasara karşı korumaya yardımcı oluyor. Antioksidanlar sebzenin yenilebilir kökünde ve filizlerinde, tohumlarında ve yapraklarında bulunur. Bu doğal bileşikler rahim ağzı, meme, prostat, kolon, karaciğer ve akciğer kanseri gibi belirli kanserlere karşı da koruma sağlayabilir.

2. SAĞLIĞI KORUYAN BİLEŞENLER

Turplar lahana ve hardalı da içeren süper besin turpgiller ailesinin bir üyesi. Bu sebzeler doğal kükürt bileşenleri içeriyor. Araştırmalar bu bileşiklerin iltihabı azalttığını, hücreleri kansere neden olan etkenlere karşı koruduğunu ve kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koyuyor.

Turplardaki bileşenler ayrıca antibakteriyel aktivite gösteriyor. Bazı kanıtlar, bu bileşenlerin ülser ve mide kanserine neden olabilen Helicobacter pylori bakterisine karşı koruma sağladığını da ortaya koyuyor.

3. KALORİSİ AZ

Kilo vermek için aldığınızdan daha fazla kalori yakmanız gerekir. Kalorileri azaltmanın bir yolu da sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmek... Bir fincan çiğ turp 20'den az kaloriye, sadece 3,91 gram (g) net karbonhidrata ve 1,84 g life sahip. Araştırmalar, günde beş fincan meyve ve sebze yemenin uygun beslenmeyi sağlamak için ideal olduğunu gösteriyor. Kilo vermenize veya kilonuzu korumanıza yardımcı olmak için düşük kalorili, besin açısından zengin bir atıştırmalık olarak turpların tadını çıkarın.

4. DİYABETE KARŞI KORUYUCU

2018'de yayınlanan bir araştırma, ABD'de diyabet teşhisi konan yetişkin sayısının 2060 yılına kadar neredeyse üç katına çıkacağını öngördü. Daha fazla turp yemek tek başına riski ortadan kaldırmaz, ancak sebze ile hastalık arasında faydalı bir ilişki olabilir.

Araştırmalar turpların vücudun antioksidan savunma mekanizmasını güçlendirmeye yardımcı olduğunu ve kan şekeri (şeker) seviyelerindeki değişiklikleri olumlu yönde etkilediğini buldu. Turplar ayrıca bağırsaktaki glikoz emilimini azaltır bu da kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Turplar ayrıca zengin bir magnezyum, potasyum ve C vitamini kaynağı. Magnezyum, sinir ve kas fonksiyonu da dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için oldukça gerekli... Potasyum kemik, kalp ve kas sağlığına yardımcı olur. C vitamini yara iyileşmesine yardımcı olan ve hücrelerinizi hasara karşı koruyan bir antioksidandır.

FAZLASINA DİKKAT

Turp yemek genellikle güvenlidir. Ancak kan şekerindeki ani düşüşleri önlemek için bunları ölçülü bir şekilde tüketmek gerekebilir.