EKONOMIST BARTU SORAL’DAN KRITIK UYARILAR: TÜRKIYE’NIN EKONOMIK SORUNLARI DERINLEŞIYOR

Zafer Partisi ekonomi danışmanlarından ekonomist Bartu Soral, Türkiye’nin son yıllarda izlenen politikalarla ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Soral, ülkenin meşru yollardan işletilen bir sistemden yoksun olduğunu ve faiz-kur politikasının yanı sıra, çeşitli yollarla orta gelir grubunun yoksullaştırılarak zengin kesime servet transferi yapıldığını belirtti.

TÜRKIYE’NIN SOYULMA SÜRECI

Ekonomist Bartu Soral, 22 yıldır Türkiye’nin bilinçli politikalarla ekonomik olarak soyulduğunu vurguladı. "Türkiye’de meşru yollardan yürüyen bir sistem yok. Faiz-kur politikası ve diğer yöntemlerle, orta gelir grubu yoksullaştırılarak zenginlere servet aktarımı yapılıyor" dedi. Soral, sabit ücretlerin gayrisafi milli hasıla içindeki oranının düşürüldüğünü, şirketlerin ve bankaların karlarının ise yükseldiğini belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE SORUNLAR

Soral, enflasyonla mücadele politikalarının talebi kısmaya yönelik olduğunu ifade etti. "İşçi, memur ve emeklinin gelirleri sürekli azalıyor. Örneğin, emekli ortalama 12.500 lira, asgari ücretli ise 17.000 lira alıyor. Bu yılın ilk altı ayında tüketim malları ithalatı yüzde 19 artmışken, lüks tüketim mallarını büyük holdinglerin ve üst düzey yöneticilerin aldığını gördük. Büyük inşaat şirketlerinin ve bazı holdinglerin vergi ödemediği açık. Bu durum, vergi muafiyeti ve indirimlerle sağlanıyor. Bu kesimlerden alınmayan vergi miktarı 1 trilyon 100 milyar lira. Ancak, bu şahıslar yüksek değerli araçlar alabiliyorlar ama vergi mükellefi değiller" şeklinde konuştu.

Emeklilerin Banka Hesaplarına İnceleme mi Başlatıldı? Emeklilerin Banka Hesaplarına İnceleme mi Başlatıldı?

ZENGIN DAHA ZENGIN OLUYOR

Soral, kur korumalı mevduat hesaplarına yapılan yüksek faiz ödemelerine de dikkat çekti. "Kur korumalı mevduatlar için 1 trilyon 235 milyar lira faiz ödendi ve bu hesaplardan vergi alınmıyor. Yüzde 90’ı 1 milyon TL’nin üzerindeki bu hesaplardan servet aktarımı yapıldı. Oysa, çiftçiler ve üreticiler yüksek vergi yükü altındalar. Akaryakıttan alınan yüksek vergi oranları, gıda enflasyonunu artırıyor ve bu durum, zenginlerin daha da zenginleşmesine neden oluyor" dedi.

VERGI ADALETSIZLIĞI VE AFFI

Soral, vergi adaletsizliğine de dikkat çekerek, 2000 yılından bu yana dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki oranının yüzde 50’den yüzde 68’e çıktığını belirtti. Doğrudan vergilerin ise yüzde 32’ye düştüğünü ifade etti. "2002’den bu yana AKP hükümeti 13 kez vergi affı çıkardı. Vergi affı, vergi kaçıranları temize çıkarma operasyonu olarak değerlendiriliyor ve vergisini zamanında ödeyenler cezalandırılıyor. Her 1.5 yılda bir vergi affı çıkarılıyor ve bu durum, uyanık kesimlerin devlete vergilerini ödemeden paralarını kendi finansmanlarında kullanmalarına yol açıyor" şeklinde konuştu.

TÜRKIYE’NIN EKONOMIK DURUMU

Bartu Soral, yıl sonuna kadar faiz indirimi beklemediğini, en erken Aralık ayında bir faiz indiriminin gerçekleşebileceğini ifade etti. "Faiz indirilse bile, sadece psikolojik bir etki yaratmak için 1 puanlık bir indirim olabilir. Daha fazlası uluslararası piyasalardan para bulma zorunluluğundan dolayı mümkün değil. Türkiye şu anda bıçak sırtında ve 22 yıldır iç politikalarla bilinçli şekilde ekonomik olarak soyulmuş durumda" dedi.

Soral, sanayide üretimin düşmeye başladığını ve yıl sonuna doğru iflasların ve işçi çıkarmalarının hızlanacağını belirtti. "2025’te bugün yaşadığımız ekonomik sıkıntılar bile daha iyi olabilir" şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi