Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenleme yapılacağı öne sürüldü. İddiaya göre; iş kanunu komple değiştirilecek, çalışma saatleri 40 saate düşürülecek, ‘uzaktan’, ‘kısmi’, ‘platform’ gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek.
Ekonomist Aziz Çelik'in sosyal medya hesabından bu iddiaları manipülasyon olarak nitelendirdi.
Çelik, yaptığı paylaşımda şunları dedi:
"Çalışma saatleri düşüyor" manipülasyonu!
Yeniden dolaşıma sokulan "çalışma saatleri 40 saate düşürülecek" haberleri ciddi manipülasyon içeriyor.
Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taraflara intikal eden böyle bir hazırlığı yok. Kimsenin bilmediği, sendikaların ve işverenlerin üzerinde konuşmadığı, müzakere etmediği böyle hassas konularda sözde müjde ve manipülasyon haberleri yapılıyor!
'Haftalık çalışma süresi 40 saate düşürülecek' iddiası işin sosu gibi görünüyor. Bir PR çalışması yapılıyor. Asıl hedef çalışma mevzuatını daha da esnekleştirmek.
İş mevzuatını daha esnek ve kuralsız hale getirmek için, sendikaların yılardır karşı çıktığı esneklik düzenlemelerini kabul ettirmek için çalışma saatlerini düşürme vaadini bir havuç olarak kullanıyorlar.
Haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesinin vakti geldi de geçiyor. Türkiye 1980'lerden bu yana 45 saatlik haftalık resmi çalışma süresini düşürmedi.
Ancak çalışma saatlerini esnek çalışmayı yasalaştırmak için bir havuç olarak, bir rüşvet olarak kullanmak kabul edilemez.
İşverenlerin pek çoğunun yasal haftalık çalışma süresine bile uymadığı, fazla çalışmalar için ücret ödemediği ve bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı ülkemizde çalışma saatlerini 40 saate düşürme havucu inandırıcı değil."
"BİR KANUN YAPIYORSANIZ İLGİLİ TARAFLARLA BİRLİKTE ÇALIŞMALISINIZ"
Halk TV'de yayınlanan Haber Masası'nda Ankara muhabiri Ali Yağız Baltacı, söz konusu iddialarla ilgili mikrofonu DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu'na yöneltti.
Dedeoğlu "Çok gerçekçi bulmuyoruz bu durumu. Aziz hoca neyin ne olduğunu söylemiş zaten. İktidarın yapmayacağı çalıştığı şeye karşı şunu söylüyoruz. 4850 sayılı yasayı ortadan kaldırıp bir tür iş kanunu hazırlayacağını söylüyor. Biz şunu ieltmeye çalışıyoruz. Ordaki sakıncaları söyledik Bakanlığa. Bazı meslek grupları mesela gazetecilik gibi... bu meslek gruplarına göre yapılmış meslek kanunları var. Siz bunları yapıp Türk İş Kanunu'na yediremezsiniz. İşin içinden çıkamazsınız.
Örneği Basın İş Kanunu'nda sıklıkla sorun yaşadığımız sıkıntılar var. Fazla mesai gibi... Çalışan gazetecilerin fazla mesailerinin gününde ödenmesine dair hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bunun iptal edilmemesi gerekiyor. Çünkü bu hüküm işvereni fazla mesai konusunda uyaran bir hüküm.
Bir kanun yapıyorsanız ilgili taraflarla birlikte çalışmalısınız.
Duyduğumuz bir Türk İş Kanunu yapılacak ve zaman içinde görüşleriniz alınacak."