AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'ın (OVP) onaylanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP'ye ilişkin doların yıl sonunda 30 lirayı aşacağını söylerken, 2023 için yıl sonu tahmininin de yüzde 65 olduğunu söyledi.

'FAİZ SEBEP, ENFLASYON SONUÇ' TEZİ TERSİNE DÖNDÜ

OVP'nin açıklanmasının ardından Erdoğan ise konuşmasında, 'Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz' diyerek yıllardır savunduğu 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' tezini tersine çevirdi.

'DOLARIN HIZLI ARTIŞINA İZİN VERİLMEYECEK'

Yaşanan gelişmeler sonrası OVP'de yer alan dolar/TL kuruna ilişkin 'Kur artışına izin yok' başlıklı bir yazı kaleme alan Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, 'Doların hızlı artışına izin verilmeyeceği anlamını taşır' dedi. OVP'de yer alan cari fiyatlara göre GSYH ve dolar bazlı GSYH büyüklüklerinden yola çıkılarak yapılan hesaplamalara dikkat çeken Aktaş, dolar kuru tahminine ilişkin özetle şöyle bir değerlendirmede bulundu:

'- Yılın ilk sekiz ayındaki ortalama dolar kuru 21.63 oldu

Emeklilerin Banka Hesaplarına İnceleme mi Başlatıldı? Emeklilerin Banka Hesaplarına İnceleme mi Başlatıldı?

- Yıllık ortalamanın 23.88 düzeyinde oluşması, kalan dört aydaki ortalamanın 28.38 olmasıyla sağlanacak. - Peki son dört ay ortalaması 28.38 olduğunda acaba yıl sonu yaklaşık hangi düzeyde oluşur? Dolar şimdi 27 dolayında bulunduğuna göre, 28.38 de orta nokta olacağına göre, düz mantıkla yıl sonunun 29.50- 30.00 arasında bir yerde oluşmasının öngörüldüğünü söyleyebiliriz

- Yıl sonundaki yaklaşık 30 lira, şimdiki 27 liraya göre dört ay için 11 dolayında artış demektir. - Dört ay için yüzde 11'lik oran da, doların hızlı artışına izin verilmeyeceği anlamını taşır. En azından bu yönde çaba gösterileceği anlamını...

DOLAR KURUNUN ARTIŞINA NASIL İZİN VERİLMEYECEK? Aktaş, dolar kurunun hızlı artışına izin verilmemesi ve bunun nasıl sağlanacağına ise, şu ifadelerle yanıt verdi:

'Ya ciddi bir dış kaynak bulunacaktır ya da TL'ye değer kazandıracak adımlar atılacaktır. Yani Merkez Bankası göstermelik oranlarda değil, işe yarayacak oranlarda faiz artırımına devam edecektir.'

OVP kapsamında açıklanan dolar kuru tahminleri ise şu şekilde:

2023: 23,9 TL, 2024: 36,8 TL, 2025: 43,9 TL, 2026: 47,8 TL.

MERKEZ BANKASI YIL SONU DOLAR/TL TAHMİNİ

Merkez Bankası ağustos ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre, önceki ay 28,4560 olan yıl sonu dolar tahmini 29,8220'ye çıkmıştı.

Editör: Haber Merkezi