Limonun Başkentinde Kilosu 100 TL Limonun Başkentinde Kilosu 100 TL

Tuğçe Dokumacı

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası Mersin'de hasarlı bina kontrolleri hız kazandı. İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Başkanı Hüseyin Erkan, bu kontrollerin sonuçlarını ve Mersin'deki yapı güvenliğini değerlendirdi.
Hüseyin Erkan, "2 gün önce Mersin’de Toroslar merkezli 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Mersin, afet bölgesi olmamasına rağmen, bu deprem vatandaşlar arasında tekrar bir hassasiyet oluşturdu. Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden Mersin ciddi bir hasar almadı; yıkılan bina olmadı ancak sarsıntılar yoğun şekilde hissedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 6 Şubat depreminden sonra yaptığı incelemelerde, %90’ının deprem hasarı taşımadığı tespit edilen 6000 bina incelendi" dedi.
Mersin'in bazı bölgelerinde, özellikle korozyona maruz kalan Akdeniz, Pozcu, Mezitli ve Viranşehir gibi yerlerde yapı stoğu 40-50 yılı bulmuş binaların mevcut olduğuna dikkat çeken Erkan, "Vatandaşlar, bu binaların bodrum katlarına inmekten korkuyor. Deprem sonrası, bodrum kolonlarındaki beton kabuklarının çatladığı ve kolonların zarar gördüğü tespit edildi. Ancak bu zararların çoğu depremden önce de mevcuttu; yalnızca betonun sarsıntıyla dökülmesi durumu söz konusu" şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından Mersin'de oluşan endişe ve tedirginlik 
Mersin'de 6.5 üzeri bir deprem meydana gelirse, sonuçların 6 Şubat depreminde yıkılan şehirlerden farklı olmayacağını belirten Erkan, "İnşaat Mühendisleri Odası olarak, önlem alma konusunda yetersiz olduğumuzu düşünüyoruz. Sadece nerede ve ne zaman olacağı merakıyla yetinmek yerine, sorumlu kuruluşların gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Biz, inşaat mühendisleri olarak deprem konusunu sürekli gündemde tutuyoruz" dedi.
Erkan, 2018 deprem yönetmeliğinin Japon bilim adamları tarafından incelendiğini ve Japonya'nın deprem yönetmeliğinden farkı olmadığı, hatta bazı konularda daha ileri olduklarının tespit edildiğini vurguladı. "Önemli olan doğru denetimlerle doğru inşaatları yapmaktır. Japonya’da deprem olmasına rağmen, medyada binaların yıkıldığı veya çok sayıda kişinin öldüğü haberleri görmüyoruz. Burada önemli olan, disiplin ve doğru yapıların inşa edilmesidir. Aynı yöntemi biz de uygulayabilirsek, depremden korkmamıza gerek kalmaz. 'Deprem değil, bina öldürür' sözünü unutmamalıyız. Depreme dayanıklı binalar yapılması gerekiyor" dedi.
Depremde değil, ihmallerde ölenler 
Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'nın 12 Haziran'da düzenlediği bilgilendirme etkinliğine katıldıklarını belirten Erkan, bu etkinlikte Prof. Dr. Emrah Akın'ın moderatörlüğünde sağlıklı yapıların nasıl yapılacağına dair fikir alışverişi yaptıklarını ifade etti. Erkan, "Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer ile kentimizin gerekli deprem önlemleri açısından iş birliğine hazır olduğumuzu bildirdik. Kentin mevcut yapılarını incelerken, dirençli yapı stoğunu artırarak dirençli kentler oluşturmalıyız" dedi.
Son olarak, deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirten Erkan, "Depreme karşı her an hazırlıklı olmalıyız. Gerekli seminerleri vermeye çalışıyor ve güçlendirme konusunda hassasiyet gösteriyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız" dedi.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı