Sağlık

Uzmanların ''Sakın'' Dediği Bu Besinleri Uzaklaştırın

Doğanın mucizevi etkilerini bizlere sunan sağlıklı besinlerin yanında bir de kesinlikle tüketilmemesi gereken bazı sağlıksız gıdalar da hayatımızda yer alıyor. Bu gıdaların tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olduğundan bir an önce bırakmak gerekiyor.

Abone Ol

Günlük hayatta sıklıkla tüketilen ve lezzeti çoğu kişinin ortak beğenisi olan bazı yapay gıdaların tüketimi uzmanlar tarafından riskli kabul ediliyor. Lezzetli olsa da sağlıksız olan bu gıdaların tüketiminin bırakılması gerekiyor. Her ne kadar lezzetli olsalar da bu gıdaların tüketilmesi insan sağlığı açısından ciddi sorunlar teşkil ediyor. 

Zararları düşünüldüğünden çok daha fazla olan bu gıdaların tüketiminin en aza indirilmesi ve mümkünse tamamen bırakılması tavsiye ediliyor. İşte sağlığa verdikleri zararlar ile asla tüketilmemesi tavsiye edilen o gıdalar:

Gazlı içecekler: Gazlı içecekler içlerinde yüksek miktarda yapay şeker barındırırlar. Aynı zamanda güçlü asidik yapıları nedeni ile mide ve kemiklere zarar veren gazlı içecekler obezite, diyabet, kemik erimesi, diş çürümesi ve mide sorunlarına neden olur. 

Palm yağı: Palm yağı ya da palmiye yağı olarak bilinen bitkisel yağ çeşidi en sağlıksız yağ çeşitleri arasında yer almaktadır. İşlenmemiş hali sağlıksız asitler içeren pal yağı işlendiğinde yüksek miktarda trans yağ içeren hale dönüşür. Bu da her şekilde sağlıksız olduğu anlamına gelir. Palm yağının tüketime uygun olmadığı yapılan araştırılmalar ile ortaya konuluyor.

 İşlenmiş et: Salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et çeşitleri ısıl işlem görüp paketlendiğinden dolayı kanserojen içeren gıdalar olarak bilinirler. Aynı zamanda yüksek miktarda tuz ve katkı maddesi içeren bu gıdalar tansiyon, kalp hastalıkları, kilo alımı ve bu gibi sağlık sorunlarına yol açar. 

Yapay şekerli atıştırmalıklar: Yapay şeker içeren jelibon ve çikolata gibi atıştırmalıkların tüketilmesi karaciğerde yağlanmaya neden olur. Aynı zamanda şeker hastalığına ve böbreklere zarar veren yapay şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmak en sağlıklısı olacaktır. Dişlerde çürümeye neden olan yapay şeker beyne giden sinirleri de olumsuz etkiler. 

Çin tuzu (monosodyum glutamat): Monosodyum glutamat yani Çin tuzu kesinlikle tüketilmemesi gerekenler arasında yer alıyor. Çin tuzu bir kimyasal bileşendir ve bulyon, hazır çorba, cips gibi pek çok gıdanın içerisinde bulunur. Kilo alımına, karaciğerde yağlanmaya, kalp damarlarının tıkanmasına ve sindirim sorunlarına neden olan Çin tuzunu içere gıdaların da beslenme alışkanlıklarından çıkarılması tavsiye ediliyor.