Tuğçe Dokumacı
Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda hijyen sorunlarının ortaya çıktığını belirtti. Sümbül, “Ekim ayında başlayıp Mayıs sonunda sona eren süreçte, İŞKUR üzerinden toplum yararına çalışan ve AKP tarafından referansla gönderilen elemanlar, okulların hijyenik ve temizlik işlerine katkı sağlıyordu. Ama bu yıl Millî Eğitim Bakanlığı ve Çalışma sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan protokol iptal edilince haftanı 3 gününü düşürdü. Diğer günler için çözüm üretilmezse salgın yaşanabilir” dedi.
“VELİ KOŞ, OKULU TEMİZLE" ANLAYIŞINA DOĞRU GİDİLİYOR”
Geçtiğimiz yıl, Ekim ayında başlayan ve Mayıs sonunda sona eren süreçte, İŞKUR üzerinden toplum yararına çalışan elemanlar okullarda temizlik ve hijyen sağlıyordu. Ancak bu yıl Millî Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki protokolün iptal edilmesine Eğitim- Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül sert dillle eleştirdi. Sümbül, “yeni düzenlemeyle, haftada 3 gün çalışacak ve günlük 566 lira, aylık ise 7.500 lira alacak temizlik elemanları okullara gönderilecek. Diğer 2 gün için ise Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR’un bir çözümü bulunmuyor. Hal böyle olunca, okulun temizliği öğretmenlerin, idarecilerin, öğrencilerin veya velilerin sırtına yüklenmiş durumda. Kim yaparsa yapsın mantığı yürütülüyor. Geçmiş yıllarda okulların hijyenik ve temizliği için yeterince bütçe ayırmayanlar bu sene daha da kısıtlandı. Kendilerinin uymadığı tasarruf tedbirlerine eğitimcilerin uyması doğru değildir” diye konuştu.
Sümbül, bu durumun öğretmenler, idareciler, öğrenciler ve veliler için ek yükler getirdiğini Söyledi. Okulların temizliği için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu, bu yıl ise daha da kısıtlandığını ifade eden Sümbül “Veli koş, okulu temizle" anlayışına doğru gidiliyor” dedi.
SALGIN YAŞANABİLİR
Sümbül, mevcut temizlik elemanlarının haftada sadece 3 gün çalışacak olmasının okulların hijyenini olumsuz etkileyeceğini ve bu durumun salgın hastalıklara yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, okul idarecilerinin temizlik elemanı bulmakta zorluk çektiğini, bazı okullarda temizlik için dışarıdan eleman tutulduğunu ve hijyen şartlarının yetersiz olduğunu belirtti.
Sümbül, okullardaki temizlik sorunlarının yalnızca temizlik elemanlarının çalışma günleriyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda okul idarecilerinin temizlik elemanı bulma konusunda yaşadıkları zorluklara da dikkat çekti. Birçok okulda temizlik işlerinin dışarıdan temin edilen elemanlarla yapıldığını, ancak bu uygulamanın hijyen standartlarını yeterince sağlamadığını ifade etti. Özellikle büyük ve kalabalık okullarda, dışarıdan temin edilen temizlik elemanlarının, gerekli hijyen koşullarını sağlamakta zorlandığını ve bu durumun sağlık risklerini artırdığını söyledi.
“HASTA OLACAK ÇOCUKLARIMIZIN SORUMLUSU KİM OLACAK”
Eğitim Sen Şube Başkanı Sümbül, okullardaki hijyen ve temizlik sorunlarının mevcut durumdan daha da kötüleşeceğini belirtti. Ekim ayında yeni temizlik elemanlarının göreve başlayacağını ancak bu elemanların haftada sadece üç gün çalışacağını vurguladı. Sümbül, "Haftanın geri kalan günlerinde okullardaki hijyen nasıl sağlanacak? Ertesi gün öğrenciler tuvaletleri nasıl kullanacak? Öğretmenler, temizlenmeyen tuvaletleri ve sınıfları nasıl kullanacak?" diye sordu.
Sümbül, okulların her gün temizlenmemesi durumunda, öğrencilerin hijyenik olmayan sınıfları ve tuvaletleri kullanmak zorunda kalacaklarını ifade etti. "Bu durum çocuklarımızın sağlığını tehdit edecek. Çocuklarımız hasta olursa, bunun sorumlusu kim olacak? Pandemi döneminde yaşadığımız hastalıklar gibi, Influenza gibi salgınlar artacak ve hijyenik olmayan bir ortamda daha büyük salgınlara yol açacak. Bu durumun sorumlusu, bu işi düzgün yapamayanlar olacak," dedi.
Sümbül, yetkililerin bu soruna acil olarak çözüm bulmaları gerektiğini ve okullardaki hijyen koşullarının iyileştirilmesini talep etti.