Gündem

Video oyun sanatçıları, talepleri karşılanmazsa greve çıkmaya hazırlanıyor

SAG-AFTRA, dün yaptığı açıklamada, Activision ve Electronic Arts gibi şirketler ile yürüttüğü görüşmelerde özellikle ücret artışları ve yapay zeka konularının "çıkmaza" girdiğini belirtti

Abone Ol

ABD'de oyuncuları temsil eden sendika SAG-AFTRA, büyük video oyun şirketlerine karşı grev yetkisi istiyor.

SAG-AFTRA, dün yaptığı açıklamada, Activision ve Electronic Arts gibi şirketler ile yürüttüğü görüşmelerde özellikle ücret artışları ve yapay zeka konularının 'çıkmaza' girdiğini belirtti.

Sendika, video oyun şirketlerinden video oyun sanatçılarına ödenen ücretlerde yüzde 11'lik bir artış talep ettiklerini belirtti. Ayrıca, sanatçıların iş ve kariyerlerinin geleceği için bir tehdit oluşturduğunu söyledikleri yapay zekadan korunmanın yanı sıra daha iyi çalışma koşulları da talep ediyorlar.

T24 Dış Haberlerin aktardığına göre; sendikanın başkanı Amerikalı aktris Fran Drescher, 'Yapay zeka bir kez daha üyelerimizin çalışma fırsatlarını azaltma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor ve bir kez daha SAG-AFTRA üyeleri adına zorbalığa karşı duruyor' dedi.

Hollywood oyuncuları 13 Temmuz'dan bu yana büyük televizyon ve film şirketlerine karşı grevde. Oyun firmalarından bir sözcü de her iki tarafın da adil bir anlaşma arayışında olduğunu söyledi. İkinci grev için oylama 5-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Eğlence sektöründe 160 bin kişiyi temsil eden sendikanın büyük video oyun şirketleriyle Kasım ayında sona erecek olan ayrı bir sözleşmesi bulunuyor. Ancak görüşmelerin devam edebilmesi için sözleşme süresi bir yıl uzatıldı.

26 EYLÜL'DE MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAYACAK

Görüşmelere katılan 10 video oyunu firmasının sözcüsü Audrey Cooling, BBC'ye yaptığı açıklamada, tüm tarafların sanatçılar tarafından yapılan işi yansıtan 'adil bir sözleşme' arayışında olduğunu söyledi. Cooling, 'İyi niyetle müzakere ediyoruz ve mümkün olan en kısa sürede karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşmaya varmayı umuyoruz' dedi.

26 Eylül'de yeniden başlayacak olan müzakerelerin durması halinde sendika, iş bırakma eylemi başlatmayı tartışıyor. Video oyun şirketlerine karşı gündeme getirilen sorunlar, SAG-AFTRA'nın film ve TV şirketlerine karşı başlattığı grevin arkasındaki sorunlara benziyor.

Haftalar süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 50 günü aşkın bir süredir devam eden grev, film ve televizyon yapımlarında dünya çapında büyük aksamalara neden oldu.

Senaristler de Mayıs ayında ücret, çalışma koşulları ve sektörün yapay zeka kullanımıyla ilgili endişeler nedeniyle iş bıraktı.

SAG-AFTRA en son 2016 yılında video oyun şirketlerine karşı greve gitmişti. O grev 11 ay sürmüştü.