Sağlık

Yanaklar ele veriyor: Bir yıl içindeki ölüm riskiniz ne

Genetik faktörlerin yanı sıra beslenme ve yaşam düzeni gibi alışkanlıklar, insan ömrünü uzatabileceği gibi kısaltma riskine de sahip. Bir teknoloji şirketi yanak hücrelerindeki DNA hücrelerini, aldığı tükürük örneğiyle inceleyerek bir kişinin o yıl içinde ölme riskini öngören teknoloji geliştirdi.

Abone Ol

New York merkezli biyoteknoloji şirketi Tally Health, yanak hücrelerindeki DNA değişikliklerini analiz ederek bir kişinin bir yıl içinde ölüp ölmeyeceğini öngörebilen "CheekAge" adlı bir epigenetik saat geliştirdi. Dailymail'in haberine göre, CheekAge, tükürük örneklerinden elde edilen yanak hücrelerini inceleyerek kişinin biyolojik yaşını ve DNA’daki değişiklikleri değerlendiriyor. Araştırmalar, epigenetik değişimlerin ölüm oranıyla güçlü bir bağlantısı olduğunu gösterdi. 

GENETİK FAKTÖRLER VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Bu epigenetik saat, 1.513 kişinin verileri üzerinde yapılan analizlerle tasarlandı ve bir yıl içinde ölüm riskini öngörmek amacıyla kullanılıyor. Saat, bireylerin biyolojik yaşını genetik faktörler, stres, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı gibi etmenlere dayanarak değerlendiriyor; bu nedenle gerçek yaştan daha genç veya yaşlı olma durumu söz konusu. 

SAĞLIKLI YAŞAM UYARISI

Uzmanlar, CheekAge'in gelecekte daha geniş bir kitleye uygulanarak ömür tahminlerinde kullanılabileceğini belirtiyor. King's College London'dan Kök Hücre Bilimleri Profesörü Dusko Ilic, bu tür epigenetik saatlerin kesin tahminler yerine risk değerlendirmesi sağladığını vurguladı ve "CheekAge’in ölüme odaklanmak yerine sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmesi daha faydalı olur" dedi. Bath Üniversitesi'nden Epigenetik Profesörü Adele Murrell ise DNA’daki değişikliklerin geri döndürülebilir olduğunu ve epigenetik saatlerin insanlara daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerektiği konusunda uyarıcı olabileceğini belirtti.