Özel Haber

"Yandaşa Ballı Maaş Var, İşçiye Zam Yok"

Toroslar Belediyesinde yetkili sendika olan Hizmet İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi gereğince işçilere zam istedi; Belediye yönetimi ise "Zam yaparsak maaş ödeyemeyiz" diyerek, zam talebini reddetti.

Abone Ol

Tuğçe Dokumacı

Sendika Başkanı Mustafa Karakaş, "Daha 1 hafta önce, aynı zamanda meclis üyesi olan belediye başkan yardımcılarına 60'ar bin TL aylık ve sosyal denge tazminatı ödemek için meclis kararı aldıran Belediye yönetimi, konu işçilere gelince aynı cömertliği göstermiyor. Toplu iş sözleşmesini yok sayarak suç işliyorlar" derken; Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti. Müdürü Mevlüt Çoban ise, "Belediyenin mali durumu nedeniyle tüm alanlarda tasarruf yapıyoruz. İşçilere zam yaparsak maaşları ödeyemeyiz. Sendikanın ek protokol anlaşması ile ilgili kamu yararı gözetilmediği için dava açtık" açıklaması yaptı.

Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti.  ile Hizmet İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi kapsamında 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren işçi maaşlarına yüzde 49 zam yapması gereken Belediye yönetimi, ekonomik koşulları gerekçe göstererek çalışanlara zam yapmayacağını söyledi. Konuyu mahkemeye taşıyan Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Karakaş, "Daha 1 hafta önce, aynı zamanda meclis üyesi olan belediye başkan yardımcılarına 60'ar bin TL aylık ve sosyal denge tazminatı ödemek için meclis kararı aldıran Belediye yönetimi, konu işçilere gelince aynı cömertliği göstermiyor" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYE YÖNETİMİ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİ YOK SAYARAK SUÇ İŞLİYOR"

Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti.   ile 1 Temmuz 2023 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin hala yürürlülükte olduğunu ifade eden Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Karakaş, "Bu sözleşmeye istinaden işçi maaşlarına,  1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren 6 aylık enflasyon ve 25 puan refah payı ilave edilmesi gerektiğini anlattı. Sözleşmeye rağmen belediye yönetiminin ücret artışını yapmadığını ve zamlı maaş ödeyemeyeceklerini açıkladıklarını aktaran Karakaş, "Şu an belediye toplu iş sözleşmesini uygulamayarak suç işliyor"dedi.

"MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLMESİNİ İSTEDİK"

Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'ın her fırsatta emek hareketinden geldiğini belirttiğini hatırlatan Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Karakaş, "İşçi, emekçi dostu olduğunu, kendisinin de emek hareketinden geldiğini söyleyen Belediye Başkanımızın, emekçi arkadaşlarımıza bu zor günlerinde hak ettikleri maaşı vermemesi gerçekten çok düşündürücüdür" diye konuştu.

"Kanunen hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını değil" ifadelerini kullanan Karakaş, konuyla ilgili müfettiş taleplerinin olduğunu ve yasal yollara başvurduklarını vurguladı.

"BAŞKAN YARDIMCILARINA 60 BİN LİRA ÖDEYENLER, İŞÇİLERE AYNI CÖMERTLİĞİ GÖSTEREMİYOR"

Belediye Başkan Yardımcılarına 60'ar bin TL aylık ve sosyal denge tazminatı ödenmesi için geçtiğimiz hafta alınan meclis kararını hatırlatan Karakaş, "Başkan yardımcılarına 60 bin lira maaş ödeyen belediye yönetimi, konu işçinin emekçinin hakkı olduğunda aynı cömertliği gösteremiyor" dedi.

"BÜTÇE KISITLAMASI NEDENİYLE BU KARARI ALDIK"

Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti. Müdürü Mevlüt Çoban ise,  mevcut ekonomik koşulları ve bütçe kısıtlamalarını gerekçe göstererek, ücret zammı yapmanın şu an için mümkün olmadığını savundu. Çoban, belediyenin mali yapısını sürdürebilmek ve hizmetlerin aksamaması için bu kararın alındığını ifade etti.

"ZAM YAPARSAK MAAŞ ÖDEYEMEYİZ"

Çoban, "Belediye borçları nedeniyle her alanda tasarruf yapıyoruz. Buna etkinlikler ve hizmetler de dahil. Tasarruf tedbirlerini uyguladığımız için şu anda işçimize zam yapamıyoruz. Çünkü zam yaparsak, maaşlarını ödeyemeyiz. Tasarruf yapmamıza rağmen küçük esnafa olan tüm birçlarımızı ödedik. Hala hak edişi düzenlenmemiş borçlar geliyor. Bu nedenle bir taraftan borç öderken, diğer taraftan hizmet etmeye çalışıyoruz. 1 Ocak'tan itibaren emekli olan çalışanlarımızın emeklilik ikramiyelerini ödedik. Mayıs ayında emekli olanları da ödemeye başladık.  Geçmiş dönem vergi borçları nedeniyle birikmiş olan 32 milyonluk tutara, İller Bankası payımızdan Vergi Dairesi tarafından el konulduğu ve SGK'ya da 200 milyon lira civarında borcumuz olduğu için şu an öngöremediğimiz bir süreç yaşıyoruz.Bu durumda eğer işçimize zam yaparsak, maaşlarını zamanında ödeyemeyiz" diye konuştu.

"EK PROTOKOLÜ MAHKEMEYE TAŞIDIK"

Hizmet İş Sendikası ile Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti. arasında imzalanan ek protokolü mahkemeye taşıdıklarını anlatan Toroslar Belediyesi Personel Ltd. Şti. Müdürü Mevlüt Çoban, "Seçimden önce 1 Mart tarihinde yapılan ek protokol kamu yararı gözetmiyor. Söz konusu protokole göre 1 gün bile belediyemizde çalışan personele 36 ay maaş ödememiz gerekiyor. Yine 1 yevmiye olan sendika aidat ücreti 5 yevmiyeye çıkarılmış. Bunun gibi kamu yararı gözetmeyen farklı maddeler de var. Biz 1 Mart'ta ek protokol düzenlemenin de etik olmadığını düşünüyoruz. Bu ek protokole imza atan kişi, gem Mali İşler Müdürlüğü hem de Personel Şirket Müdürlüğü yapıyor. Bu da yasal değil. Çalışma Bakanlığına Mayıs ayında bildirilmiş olan bu ek protokole karşı dava açtık. Bu süreci sendika ile birlikte yürütmemiz gerekirdi. Ancak ek protokolde süreç tıkandı. Artık bundan sonrasına hukuk karar verecek" dedi.

Sürdürülebilir belediyecilik yaptıklarını kaydeden Mevlüt Çoban, " Zam yapıp maaş ödeyemeyen bir belediye olmaktansa mevcut maaşları zamanında ödeyip Ocak ayına kadar bu şekilde götürmeyi planlıyoruz" dedi.