HABER: Meryem KARADAĞ

Eğitim Sen Mersin şube binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Yapı Yol Sen Mersin Şube Sekreteri Alaattin Süzer okudu. Aksi takdirde İlkokul yıllarında ilerde ne olmak istiyorsun sorusuna ''Mühendis'' cevabını veren çocuk bulmak artık mümkün olmayacak diyen Süzer, 'Böyle bir meslek grubuna dönüşmeden Kamu Mühendislerine bir an önce ''Seyyanen Zam'' ''Teknik Sorumluluk Tazminatı'' ve ''Mühendislik Meslek Kanununu'' çıkarılmalı ve iyileştirme acilen yapılmalıdır' diye vurguladı.

Yapı-Yol Sen Şube Sekreteri Alaattin Süzer açıklamasına şu şekilde devam etti;

Bilindiği üzere Sendikamız YAPI YOL-SEN Karayolları, Çevre Şehircilik, AFAD, İlbank, Tapu Kadastro gibi işyerlerinde Teknik hizmetler sınıfının yoğunlukta olduğu Bayındırlık İnşaat Köy Hizmetleri işkolunda örgütlüdür. Çoğunlukla Teknisyen, Tekniker ve Mühendisleri olmak üzere tüm Teknik Hizmetler sınıfı özelinde, bütün kamu emekçileri maaşlarındaki azalmayı gün geçtikçe çok daha bariz ve hatta komik denecek düzeyde hissetmektedir.

Süzer, ''Teknik Sorumluluk Tazminatı'' Yapılmalı ''Mühendislik Meslek Kanununu'' Çıkarılmalıdır

Ülkemizin gelişmesinde büyük rol oynayan, Türkiye'yi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hazırlayan eserlerin yapımı, Kamu Mühendislerinin öncülüğünde ve sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL ,2023 yılında ise 643,2 milyar TL tahsis edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Söz konusu projelerin her aşamasında görev yapan Kamu Mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ne yazıktır ki elde ettikleri ortalama gelir 2023 Şubat ayı verilerine göre sadece 18.000 TL'dir. Yoksulluk sınırının 30.700 TL, açlık sınırın 11.000 TL olduğu düşünülürse Kamu Mühendislerine verilen maaşın açlık sınırının az üzerinde olduğu görülmektedir. Bu dramatik tablonun değiştirilmesi için atılması gereken adımlardan biri; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak 'Teknik Sorumluluk Tazminatı'' adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasıdır.

Deprem Felaketinde Mühendisliğin Ne Kadar Önemli Bir Meslek Olduğunu Gördük

6 Şubat 2023'te ülkemizde yaşanan deprem felaketinde mühendisliğin ne kadar önemli olduğunu söyleyen Süzer, 'Kamu yararı adına, yapıların inşa ve denetim aşamalarında Kamu Mühendislerinin daha fazla rol alması gerektiği ortaya çıkmıştır. 11 tane ili etkileyen deprem felaketinde, Kamu Mühendislerinin aktif rol aldığı yapıların yeterli performans gösterdiği görülmüştür' diye konuştu.

Günümüzden 8 yıl öncesinde mühendis, Hakim-Savcı ve Hekimler birbirlerine çok yakın gelir elde etmekteydiler diye konuşan Süzer, '2016 yılında Kamu Mühendis maaşı 4257TL, Hakim-Savcı maaşı 5130TL, Hekim maaşı ise 4850TL civarında iken; 2023 şubat ayında Kamu Mühendisleri 18- 20 bin TL, Hakim Savcı 40-50 bin TL, Hekimler ise 45-60 bin TL civarında ortalama maaş almaktadır. Hakim ve Savcılar ile Hekimler bu anlamıyla hak ettikleri maaşları kısmen almalarına rağmen yine Kamu Mühendisleri özelinde tüm teknik hizmetler sınıfı maalesef almamakta ve gün geçtikçe yoksulluğa terk edilmektedir' dedi.

Diğer yandan kamuda istihdam edilen kariyer meslek grupları içerisinde yer alan mühendislerin görev süreleri ile orantılı bir maaş farkı bulunmamaktadır diyen Süzer, 'Örneklemek gerekirse; kamuya yeni atanan bir hakimin maaşı ile meslekte 15-20 yılını tamamlayan bir hakimin maaşı arasında ciddi bir fark vardır ve bu durum bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi anlamında makuldür. Ancak kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte 15-20 yılını geçiren bir mühendis arasında bilgi ve tecrübeye dayalı maaş farkı neredeyse yoktur. Bu durum bilgi ve tecrübenin mühendisler lehine ödüllendirilmediğinin net bir göstergesidir' diye vurguladı.

AKOM’dan sağanak yağış uyarısı AKOM’dan sağanak yağış uyarısı

Editör: Haber Merkezi