Çevre

TİP'ten Akkuyu tepkisi: “Yaşamlarımız AKP’nin rant sevdasından daha değerli!”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü, Akkuyu NGS Projesi’ne yönelik reaktör izni verilmesine tepki gösterdi.

Abone Ol

Devrim KARTAL

Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer AŞ, Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan santralin ilk reaktörünün işletmeye alınmasına yönelik gerekli izni aldığını duyurmuştu. Türkiye İşçi Partisi(TİP) Mersin İl Örgütü reaktör iznine yönelik Mersin Özgür Çocuk Parkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye İşçi Partisi Mersin İl Örgütü Başkanı Ahmet Paket, “Yaşamlarımız AKP’nin rant sevdasından daha değerli!” diyerek konuşmaya başladı.

Başkan Ahmet Paket, yangınlara müdahale etmeyen, depremde bizleri enkaz altında bırakan Saray Rejiminin nükleerde ısrarcı olmasına karşı yine sokaklarda olduklarını,yaşamları bir avuç rant sevdalısının eline bırakmayacaklarını söyledi. Başkan Paket, AKP iktidarının depremde bölgelere günler sonra gittiğini, yangınlara müdahale etmek yerine düğün peşinde koştuğunu vurgulayarak “Daha bir kaç ay önce nükleerin sahibinin Rusya olduğunu inkar eden Saray Rejimi, sadece Mersin’i değil Akdeniz’i yok edecek olan bu projeyi inatla sürdürmeye devam ediyor” dedi.

“BU PROJE ACİLEN DURDURULSUN.“

Akkuyu NGS Projesi’nin yapımının sürdürülmesinin bir akıl tutulması olduğunu dile getiren Paket, ‘Yerli ve milli’ denilen bu projeyle topraklarımız Rusya’ya peşkeş çekilirken, yurttaşlarımızın daha pahalıya elektrik kullanmasına neden olacak projenin detaylarını bir de bizden dinleyin:

-Öncelikle bu santralin sahibi yüzde 100 Rusya olacak

-Yapım maliyeti ise 22 milyar dolar

-15 yılda Rusya'ya ödenecek toplam alım garantisi tutarı 38 milyar dolar

-60 yılda Rusya'ya ödenecek olan toplam tutar en az 284 milyar dolar

-Rusya bir koyup 13 kazanacak, Türkiye kendi sınırları içerisinde yabancı bir santralden yıllarca ithalat yapmak zorunda kalacak

-Bu sözleşmeyle Rusya Türkiye'de bir nevi ilk Rus askeri üssünü de kurmuş olacak

-11 kilometrelik vatan toprağı 100 yıl boyunca göz göre göre yabancı bir ülkeye verilmiş olacak.

En ufak nükleer sızıntıda tüm habitatı yok edecek olan bu proje acilen durdurulsun.”

“KAMUOYU YANILTILMAKTA”

Başkan Paket, Nükleer Güç Santrallerinin enerji alanında dışa bağımlılığı arttıracak eskimiş bir teknoloji olduğunu, Nükleer santralin olağan çalışma sürecinde de doğa ve tüm canlılar için; hem radyasyonu hem de kimyasallarla doyurulmuş soğutma suyu ile yıllarca atıklarının ve santrallerin ticari ömrü bittiğinde de santralin kendisinin bertarafının maliyeti bakımından da yanlış bir tercih olduğunu belirterek, ”İnsan hataları, deprem ve tsunamiler, savaşlarda hedef teşkil etmesi ile nükleer santrallar canlılara ve ekolojik yaşama yönelik büyük riskler barındırmaktadır. Siyasi kararlarla nükleer santrallar hayata geçirilmeye çalışılmakta, yaratılan sahte enerji krizleriyle de kamuoyu yanıltılmaktadır” dedi.

“HALA HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL!”

Reaktörler daha devreye girmeden iklim krizi nedeniyle Akdeniz’in 2 derece ısındığını vurgulayan Ahmet Paket, “Akdeniz’de yapılmaması gerek bu projeden vazgeçin. Başkan Paket, Akkuyu NGS Projesinin işçi mezarlığına dönüştüğünü iş sağlığının olmadığını, işçilerin hayatının yok sayıldığını ve burada çalışan işçilerin yeme ihtiyaçlarının dahi zehirlenmelerle sonuçlandığını söyleyerek şöyle devam etti,  “Soruyoruz; övündüğünüz bu kocaman firmanızda nerede bu iş sağlığı güvenliğiniz? İş sağlığı güvenliği adına hiçbir şey olmadığı gibi iş kazaları da, işçi cinayetleri de örtbas edildi. Her olay sonrası şirket tarafından sürekli yapılan açıklamalarda, kaza koşullarının titizlikle inceleneceği ve gerektiğinde yasal işlemlere başvurulacağı belirtiliyor, iş güvenliği gerekliliklerinin ihlal edilmiş olduğunun tespit edilmesi halinde sorumluların yargı önüne çıkarılacağı söyleniyor. Ama kimsenin yargılandığına şahit olamadık.

Yine soruyoruz; bugüne kadar yaşanan bunca kazalar, bunca cinayetler tesadüf müydü? Sorumlular bir an önce yargılanmalı! İşçilerin güvenliğini bile sağlayamayan, ileride bütün insanların hayatını tehlikeye atacak bu santrali istemiyoruz!” diye konuştu.

Başkan Paket iktidarın, ekosistemi ve yaşamları yok etmenin eşiğine getirdiğini, insanları enkaz altında bıraktığını, yangınlara dahi müdahale edemediğini söyleyerek, “İktidarın rant uğruna canlı yaşamını hiçe saymasına geçit yok diyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.