Eğitim

“Yaşananlar Sadece Kılık Kıyafet Olayı Değil”

Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda yaşanılan olaylara bir tepki de Eğitim İş Mersin Şubesi’nden geldi.

Abone Ol

Seren SABUNCU

Yenişehir Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda kadın öğretmenlerin kılık kıyafetine ‘uyarı’ yazısı gelmişti. Bu yaşanılanların sadece kılık kıyafet olmadığına dikkat çeken Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Mesele kılık kıyafet değil. İş hayatında kadının olmasından rahatsız ilkel gerici bir anlayış her yerde karşımıza çıkmasıdır. Yüz yıl önce Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kadınına verdiği hakları elinden almak isteyenlere cevabımız: “Dünyada her şey kadının eseridir” Uyarıyoruz..! Kadını sadece bedeniyle değerlendirip, kılık kıyafetiyle uğraşanlar Eğitim İş Sendikasını her daim karşısında bulacaktır. Bu zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“KADINLARIN İŞ HAYATINDAKİ VARLIĞINI YADIRGAYAN ZİHNİYET!”

Kadına yönelik şiddetin her türlüsünün toplumsal alışkanlık haline getirildiği bir süreç yaşandığını söyleyen Başkan Yakup Tekin, “Gündemden düşmeyen istismarlar, kurumlarda sadece kadın olmasından dolayı mobbinge uğrayanlar, kıyafetiyle, saçıyla, makyajıyla ve hayata bakışıyla yargılanan kadınlar… Yenişehir Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulunda yaşanan olay sadece bir kıyafet olayı değildir. Eğitimin niteliğini bir kenara bırakıp, kadınların iş hayatındaki varlığını yadırgayan zihniyetin yansımasıdır. Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu müdürü, kadına yönelik önyargılarıyla hareket etmiş ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in önlükle kapatamadığı kadın kıyafetini yasal baskıyla ve mobbingle kapatmaya çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

“PEKİ BU MÜDÜR OKULU NASIL YÖNETMEKTEDİR?”

 Başkan Tekin, “E- okuldan bir sınıfı ikiye bölmesine rağmen öğretmenlere ders vermeyip, öğretmenleri norm fazlası durumuna düşürüyor. İstemediği öğretmenleri okuldan göndermeye çalışıyor. Engelli bir öğrenciyi okula kaydetmediği için veli silahla okulu basıyor. Ertesi gün öğrencinin kaydını yapmak zorunda kalıyor. Öğretmenlere bilgi vermeden sınıf kapılarına cam çerçeve yaptırıp okul içinde bekleyen velilerin sınıfları gözetlemesini sağlıyor. Velilerin öğretmenlerin işine müdahele etmesine izin veriyor. Sürekli sınıf açıyor, sınıf kapatıyor. Bir sınıfta bulunması gereken yasal öğrenci sayısı 8 olmasına rağmen sınıfa yasal sınırdan fazla öğrenci alıp, öğretmenleri norm fazlası durumuna düşürüyor. Öğretmenleri dersteyken odasına çağırıp, üyesi olduğu sendikaya geçmeleri için baskı yapıyor. Kadınlara karşı önyargısından dolayı kadın yönetici istemiyor. Tayinle gelen ya da görevlendirilen kadın müdür yardımcıları müdürün baskısına dayanamayıp ağlayarak, yöneticilik görevinden istifa edip gidiyor, iddiaları kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Kurum iklimini bozan, kılık kıyafet yönetmeliği bahanesiyle uyarı yazısı tebliğ edip, kadınlara mobbing uygulayan bu müdürün artık bu okulu yönetemez” diye konuştu.

“BU ZİHNİYETLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Meselenin kılık kıyafet olmadığını vurgulayan Tekin, “İş hayatında kadının olmasından rahatsız ilkel gerici bir anlayış her yerde karşımıza çıkmasıdır. Yüz yıl önce Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kadınına verdiği hakları elinden almak isteyenlere cevabımız: “Dünyada her şey kadının eseridir” Uyarıyoruz..! Kadını sadece bedeniyle değerlendirip, kılık kıyafetiyle uğraşanlar Eğitim İş Sendikasını her daim karşısında bulacaktır” diyerek bu zihniyetle mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU

Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda, kadın öğretmenlere ‘kılık kıyafetleri’ için uyarı yazısı yazıldı. Yazıda, okulun almış olduğu toplantıda kadın öğretmenlerin ‘ne tür kıyafetler giyip,  giymeyeceği’ konusunda uyarı yapıldığı ama bu uyarıya dikkate alınmadığı yer aldı. Okul müdürü tarafından kadın öğretmenlere gönderilen uyarı yazısında, “Kadınlar; Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez' denilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 02/03/2007 Tarih ve 1171 sayılı ve Özel Eğitim Okulu / Kurumlarında Kılık ve Kıyafet Konulu genelgesinde belirtilen hususlara göre okula gelmediğiniz tam aksine, yüksek topuklu ayakkabı, diz üstü yırtmaçlı mini etek/askılı mini elbise, çok açık yakalı gömlek ya da buna benzer kıyafetler giyerek okula geldiğiniz tespit edilmiştir. Okul idaresinin sene başı öğretmenler toplantısında yapmış olduğu sözlü ve rencide edici olmayan uyarıları dinlemediğiniz, aynı tarz kıyafetlerle okula gelmeye devam ettiğiniz dolayısıyla okuldaki uyum ve çalışma barışını bozduğunuz tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda, kılık ve kıyafetiniz ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermeniz konusunda gereğini rica eder, aksi takdirde tarafınız ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları kanununun ilgili maddeleri uyarınca yasal işlem başlatılacağını tarafınıza bildiririm” denildi.