Biyoloji alanında önde gelen araştırma programlarından İnsan Hücresi Atlası projesi, insan bedeninin kök hücrelerden nasıl deri hücreleri ürettiğini keşfetti. Bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı. Bu bulguların, cildin yaşlanmasını geciktirmeye ve cilt nakli ile yara izlerinin önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Projenin liderlerinden Prof. Muzlifah Haniffa, "Cildi manipüle edip yaşlanmayı önleyebilirsek daha az kırışıklığımız olacaktır" dedi. Araştırmalar, fetüsün deri hücrelerinin gelişimini anlama konusunda ilerleme kaydetti. Bir yumurta döllendiğinde, hücreler eşittir; ancak üç hafta sonra "kök hücre" adı verilen özel hücrelerde belirli genler devreye girerek talimatlar üretir. BBC Türkçe'nin haberine göre araştırmacılar, cildin nasıl oluştuğunu belirleyen genlerin hangi zamanlarda devreye girdiğini tespit etti. Nature dergisinde yayımlanan çalışma, kök hücrelerin cildi oluşturmak için kullandığı komuta dizisini ortaya koydu. Bilim insanları, fetüsün cildinin iz bırakmadan iyileştiğini biliyor; yeni talimat dizini bunun detaylarını sunuyor. Ayrıca, bağışıklık hücrelerinin derideki kan damarlarının oluşumunda önemli bir rol oynadığı keşfedildi. Laboratuvar ortamında bu talimatları taklit ederek kök hücrelerden yapay cilt üretildi ve küçük deri parçaları elde edildi.
Prof. Haniffa, "Doku nakliyle yanık hastaları için kullanabiliriz. Ya da saç kökleri oluşturarak kel insanların saçlarının çıkmasını sağlayabiliriz" dedi. Elde edilen deri, kalıtsal cilt hastalıklarını anlamak ve yeni tedavileri test etmek için de kullanılabilir.
İnsan Hücresi Atlası projesi, 8 yılda 100 milyon hücreyi analiz etti. Araştırmacılar, beynin ve akciğerin atlaslarını üretti. Projenin bir sonraki aşaması, ayrı atlasları bir araya getirmek. Prof. Sarah Teichmann, "Kendimiz, dokularımız ve organlarımız hakkında kitapların baştan yazıldığını göreceğiz" ifadelerini kullandı. Vücudun diğer bölümlerine dair genetik talimatlar önümüzdeki haftalarda yayınlanacak.