İşletme sermayesi ve nakit akışı, her işletmenin yakından takip ettiği iki önemli finansal ölçümdür. Bu iki finansal ölçüm, işletmelerin bir piyasa gerilemesine dayanıp dayanamayacaklarını değerlendirmelerine yardımcı olur. Basit bir ifadeyle işletme sermayesi, bir şirketin günlük ve kısa vadeli giderlerini karşılayacak likidite düzeyi olarak tanımlanır. Bir şirket için işletme sermayesinin, çalışanlara ve satıcılara ödeme yapmaktan, gelecekteki ihtiyaçları planlamaya kadar çeşitli faydaları vardır. Bir işletme için işletme sermayesinin önemi oldukça yüksektir. Bu itibarla, işletme sermayesi anlamı bir işletmenin can damarı ile ilgilidir.

Bir işletmenin işletme sermayesi tanımını operasyonel bir bakış açısıyla anlaması gerekir. İşletme sermayesi anlamı, bir işletmenin likiditesini ve kısa vadeli finansal sağlığını gerektirir. İşletme sermayesi tanımı aynı zamanda bir şirketin varlıklarını günlük bazda verimli bir şekilde kullanma becerisini ifade eder. Finansal bir ölçüm olarak işletme sermayesi, bir şirketin dönen varlıkları, eksi kısa vadeli borçları olarak tanımlanır. Dönen varlıklar nakit, envanter ve alacak hesaplarını içerir. Cari yükümlülükler, ücretleri, ödenecek hesapları ve borçlu olunan faizleri içerir.

Olumlu bir işletme sermayesi anlamı, bir şirketin faturalarını ödemeyi başardığını ve sağlam yatırımlar yapmak için yeterli fona sahip olduğunu ima eder. Pozitif işletme sermayesi tanımını görürseniz, kısa vadede iş büyümesine yardımcı olur. Olumsuz bir işletme sermayesi anlamı, günlük operasyonlarını finanse etmek için bir mücadeleyi gerektirirken, finansal bir sorunu gösterir. İşletme sermayesi yönetimi aynı zamanda işletme döngüsünü azaltmayı, bilançodaki nakdi serbest bırakarak likiditeyi korumayı ve işletme sermayesi gerekliliklerini finanse eden dış kaynakları azaltmayı da içerir. İşletme sermayesi yönetimi, bir şirketin etkin iş operasyonları için varlıklarının ve yükümlülüklerinin kullanımını optimize etmesine yardımcı olur. Yeterli işletme sermayesi yönetimi, onların günlük işletme giderlerini ve kısa vadeli yükümlülüklerini verimli bir şekilde karşılayabilmelerini gerektirir.

Uygun işletme sermayesi yönetimi, günlük iş operasyonlarını ve kısa vadeli yükümlülükleri finanse etmek için yeterli fon sağlar. Bir işletme için temel işletme sermayesi avantajları şunlardır:

Kesintisiz bir süreç döngüsünü yöneterek bir şirket için ödeme gücünün korunmasına, tedarikçilere hızlı ödeme, işletmenin iyi niyetini ve kredibilitesini artırmaya yardımcı olur. Tedarikçiler, faturaların zamanında ödenmesi için nakit indirimleri sağlayabilir. Maliyetleri düşürmeye yardımcı olur, böylece karı artırır. İşletmelerin, piyasadaki gelişmiş kredi değerliliğine dayalı olarak kredilerden yararlanmasına, herhangi bir ani finansal krizi veya piyasa dalgalanmasını verimli bir şekilde yönetmeye yardımcı olur. Daha fazla kar elde etmek için fazla fonları üretken girişimlere yönlendirmeye, şirket giderlerini ve personel maaşı, vergiler ve diğer giderler gibi faturaları yönetmeye yardımcı olur.


Dolayısıyla çeşitli işletme sermayesi avantajları vardır. Pozitif işletme sermayesi, işletmelerin elverişli piyasa koşullarını kendileri için avantaja dönüştürmelerine yardımcı olabilir. Özellikle daha iyi iş beklentileri ve anlaşmaları açısından.
Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

[email protected]