Gündem

Yıkım ihalesi iptal!

Akdeniz İlçesi'nde bulunan tarihi Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert iş merkezinin yıkım ihalesi iptal edildi.

Abone Ol

Özel haber:Seren SABUNCU

Deprem riski nedeniyle Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert iş merkezinin yıkılması kararı esnaf ile Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni karşı karşıya getirmişti. Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert iş hanının yıkımı için mahkeme 'dur' derken yıkım ihalesi ise katılım sağlanamadığı için iptal edildi.

Güncelliğini koruyan ve hala tartışmalara neden olan tarihi Zafer Çarşısı'nın ve Kırmızı Lacivert iş merkezinin yıkım kararında yeni gelişmeler yaşandı. Deprem riski nedeniyle esnaftan tahliye talebinde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne karşıt dava açan çarşı esnafına bugün istinaf kararı geldi. Karara göre; 'takdiren her bir iş yeri için 10.000'er TL nakdi nakdi teminat yaratıldığında veya kesin banka teminat mektubu sunulduğunda davacının(esnaf) Zafer Çarşısı no:139 -140 sayılı iş yerlerinden tahliyesine yönelik başlatılan işlemlerin dava sonuçlanana kadar tedbiren durdurulmasına karar verilmiştir.'

Bugün gerçekleştirilmesi planlanan yıkım ihalesi esnafın direniş göstermesi ve bu direnişin etkili olması sonucu yıkım ihalesi yapılamazken mahkeme de yıkım kararına 'dur' dedi.

NELER OLMUŞTU?

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat'ta yaşanan depremde Mersin'de bu yapıların zarar gördüğünü ifade edilmiş, özel bir şirketten riskli yapı raporu çıkarttırılmıştı. Esnaf ise kendilerine yer bulunmadan dükkanlarını bırakmayacaklarını, bunun büyük bir mağduriyet yaratacağını söylemişti. Esnaf öte yandan riskli yapı raporunun özel bir şirkete yaptırılmasını kabul etmediğini ifade ederek Bakanlığa bağlı olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün devreye girmesi gerektiğinin altını çizerek dava açtı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile hukuksal sürecin henüz devam ettiği ve çarşı esnaflarının alelacele yıkım kararı var diyerek işyerlerinden tahliye edilmeye çalışıldığını ve halen 5 yıl kontrat bulunduğuna vurgu yapan esnaf, direniş göstererek ve dava açarak yıkım ihalesinin gerçekleştirilmesine engel oldu.