En son 8 Nisan 2024’te gerçekleşen güneş tutulmasının bu yıl son kez gerçekleşmesine sayılı günler kaldı. Gökyüzünde görsel bir şölen sunacak olay Ay'ın Güneş ile Dünya arasından geçmesi ve belirli bir oranda güneş ışığını engellemesiyle oluşacak.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Yılın ikinci güneş tutulması 2 Ekim'de gerçekleşecek. Beklenen gökyüzü olayı ‘Halkalı Güneş Tutulması’ olarak izlenecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

Güneş tutulması, Şili ve Arjantin'in güneyinden görülebilecek.

BİR SONRAKİ TUTULMA NE ZAMAN?

Bir sonraki güneş tutulması 29 Mart 2025'te gerçekleşecek. ABD, Doğu Kanada, Grönland, Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Kuzey Rusya'da görülebilecek kısmi bir tutulmanın gerçekleşmesi bekleniyor.

Önümüzdeki İki Güne Dikkat! ‘Süper Hücre’ Geliyor Önümüzdeki İki Güne Dikkat! ‘Süper Hücre’ Geliyor

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Kaynak: Haber Merkezi