Okullarda 'Temizlik Tasarrufu': Personel Parası Veliden İstendi Okullarda 'Temizlik Tasarrufu': Personel Parası Veliden İstendi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, 987 bin öğrenci yükseköğretime giriş hakkı kazandı. Ancak, Türkiye genelinde son üç yılda 878 bin 909 öğrenci farklı nedenlerle üniversite eğitimini terk etti. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) verileri, terk eden öğrenci sayısının son dönemde yerleşen öğrenci sayısına yaklaştığını gösteriyor.

Üniversite eğitimini terk etme oranlarının artması, öğrencilerin karşılaştığı ekonomik zorluklar ve geleceğe dair kaygıları yansıtıyor. Ekonomik kriz, işsizlik korkusu ve yüksek yaşam maliyetleri gibi etkenler, gençleri akademik kariyerlerini bırakmaya yönlendiriyor.

Atatürk Üniversitesi, geçen yıl en yüksek terk oranına sahip üniversite olarak kayıtlara geçti; bu kurumdan 12 bin 276 öğrenci ayrıldı. İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi büyükşehirlerdeki üniversiteler de yüksek terk oranlarıyla dikkat çekiyor.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün aktardığına göre, öğrenciler arasında yapılan anketler, terk etme nedenleri arasında ekonomik sıkıntıları ve iş bulma kaygılarını ön plana çıkarıyor. İstinye Üniversitesi'nden Yusuf Öztepeli, mali zorlukları aşmak için radikal bir çözüm bulduğunu belirtiyor. Öztepeli, eğitimine devam edebilmek için böbreğini satmayı düşündüğünü ifade ederken, "Depremde de yalnızdık. Çok zor zamanlar geçirdik. Depremzede kontenjanından üniversiteye girdim ama ekonomik olarak zor durumdayım. Okul kitaplarını bile alacak durumda değilim. Aldığım bursun yarısı yurda gidiyor. CİMER’e bu başvuruyu yapmak zorunda kaldım. Okulu bırakmamak için bu yola başvurdum" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi