Özel Haber

Zaferler Ayındayız

Türk tarihinin altın sayfalarının yazıldığı Malazgirt Zaferi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Kıbrıs’ın fethine kadar pek çok zafer, ağustos ayı içerisinde kazanıldı. Türk milletinin özgürlüğü ve bağımsızlığı için verdiği mücadelenin simgelerinden biri olan Ağustos ayının önemini İmece Gazetesi muhabiri derledi.

Abone Ol

Devrim Kartal/Derleme Haber

Özellikle, 26 Ağustos 1071’de gerçekleşen Malazgirt Meydan Muharebesi ve 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Taarruz, Türk tarihine altın harflerle yazılmış zaferlerden sadece birkaçı.

İLK ZAFER MALAZGİRT

26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında Malazgirt Ovasında gerçekleşen muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir ve savaşın ardından pek çok Türk Anadolu'ya yerleşir.

OTLUKBELİ ZAFERİ

11 Ağustos 1473'te Otlukbeli'nde Fatih Sultan Mehmet'in komuta ettiği Osmanlı ordusuyla Akkoyunlu İmparatoru Uzun Hasan'ın komuta ettiği Akkoyunlu ordusu arasındaki savaş, sınırlarımızı Doğu Anadolu'ya kadar genişletti. Böylece Anadolu Türk birliğinin kurulması yolunda güçlü bir adım atıldı.

BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana geldi. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtuldu. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanır.