Mersin'de Zabıta Ekipleri Araç Denetimlerini Sıklaştırdı Mersin'de Zabıta Ekipleri Araç Denetimlerini Sıklaştırdı

Kadri Duman

Geçtiğimiz günlerde bir özel okulda öğrencisi tarafından katledilen öğretmen İbrahim Okutgan’ı anmak ve eğitimde şiddetin önlenmesini için taleplerini haykırmak isteyen Eğitim-Sen Mersin şubesi, 10 Mayıs Cuma günü saat 12.00’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki alanda toplandılar.  Alanda yapılan kitlesel basın açıklamasıyla eğitimde şiddetin önlenmesine yönelik isteklerini dile getirdiler.

Türk Eğitim-Sen Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Metin Ercan yaptığı basın açıklamasında, katledilen öğretmen İbrahim Okutgan’a rahmet dileklerini ileterek , yasal düzenlemelerin esaslı politikaların olmaması sebebiyle bu tür olayların arttığına vurgu yaptı.

Metin Ercan konuşmasında : “Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve sadece adı değişen öğretmeni şikâyet hatları, öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hem de özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimizi tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, ‘eti senin kemiği benim’ şeklindeki güven ve teslimiyet anlayışının çok gerilerde kalması, çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmaması tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır.” sözlerine yer verdi.

Ercan, Türk Eğitim-Sen olarak eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması için  2019 ve 2023 yıllarında iki kez TBMM’ye  kanun teklifi ilettiklerini belirterek, “Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istedik. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir.” ifadelerine yer verdi.

Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceklerine vurgu yapan Ercan, “Buradan bir kez daha ailelerimize ve tüm topluma çağrıda bulunuyoruz:Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek milli bir ödevdir!” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Dem Parti Mersin İl Örgütü ve Dem Parti Milletvekili Ali Bozan ‘da alandaydı. O anları Dem Parti Mersin İl Örgütü sosyal medya hesabından, “Öğretmenleri katleden, ülkeyi bir suç devleti haline getiren, iktidarın eğitim politikalarıdır.” sözleriyle paylaştı.

Kaynak: Kadri Duman